Ukrala pažnju na skupu
25

Hoće li Merkel pomoći Laschetu da postane njemački kancelar?

B. T.
Merkel i Laschet (Foto: EPA-EFE)
Merkel i Laschet (Foto: EPA-EFE)
Kada je Armin Laschet prošetao do gradske vijećnice Stralsund kako bi održao jedan od posljednjih govora u kampanji za Bundestag, iz publike se začuo veliki poklič. Ali navijanje je bilo za ženu pored njega - Angelu Merkel.
Četiri dana do njemačkih izbora aktuelna kancelarka zemlje došla je u Stralsund, grad koji je predstavljala u parlamentu posljednju 31 godinu, kako bi podržala Lascheta u klimavom pokušaja da je naslijedi.

Najveća evropska političarka možda napušta političku fazu nakon 16 godina na vlasti, ali i dalje uživa velike pohvale. Nada u kampu demokršćana je da bi dio njene popularnosti ipak mogao pomoći njihovom kandidatu Laschetu i poboljšati loš učinak stranke tokom kampanje.

Šta je ključ Scholzove popularnosti

Ankete pokazuju da CDU i njegov bavarski partner CSU imaju podršku 22 posto birača, zajedno sa socijaldemokratima popularnog ministra finansija Olafa Scholza sa 25 posto i Zelenih sa 17 posto. Ako se pokaže da su brojke tačne, CDU/CSU bi mogao doživjeti najgori rezultat na nacionalnim izborima, piše Financial Times.

Stručnjaci su rekli da je ključ Scholzove popularnosti njegov uspjeh da se pozicionira kao pravi nasljednik Merkel - smiren, pragmatičan, iskusan političar kojem su birači mogli vjerovati.

Uloga Merkel u Stralsundu bila je prikazati Lascheta, a ne Scholza, kao svog pravog nasljednika. Ona je pozvala okupljene da daju doprinos prosperitetu Njemačke i zaštite sigurnost glasanjem za CDU/CSU. Rekla je da se Laschet snažno borio za poslove u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, državi kojom vlada, i da je sigurna da će to učiniti i na nacionalnom nivou kao kancelar.

Ipak, gomila nije uvjerena u to.

"Laschet izgleda kao dobar, prijateljski nastrojen momak, ali kancelar? Ne", kaže mještanka Birgit Labude.

"On nema karizmu".

Pojava Merkel u ovoj historijskoj baltičkoj luci bila je rijetka pojava. Otkako se 2018. povukla s mjesta lidera CDU-a, općenito se nije pojavljivala na ovakvim stranačkim događajima.

Ako kuća gori, šef mora nešto učiniti

Ali katastrofalan pad glasova CDU/CSU, koji su se skoro prepolovili u posljednjih 15 mjeseci, natjerao ju je da djeluje.

"Ako kuća gori, šef mora nešto učiniti", rekla je Andrea Rommele, profesorica političkih nauka na Hertie školi u Berlinu.

Rommele je rekla da je cilj bio mobilizirati glasače koalicije CDU/CSU.

"Ono što CDU/CSU treba izbjeći je situacija u kojoj njihovi glasači kažu: 'Ne sviđa mi se Laschet, naravno da ne želim da bilo ko drugi (bude kancelar). Ali mislim da ću ostati kod kuće na dan izbora' rekla je ona, kazavši da je to velika opasnost za CDU/CSU.

U Stralsundu je Laschet ponovio svoje upozorenje da će socijaldemokrate formirati koaliciju sa Zelenima i Strankom ljevice, koje su željele raspad NATO-a.

Rekao je da je bilo "potpuno pogrešno" povećavati poreze, kako je predložio SPD, kada je Njemačkoj bilo potrebno više posla i ulaganja. CDU/CSU bi "garantovao unutrašnju i vanjsku sigurnost zemlje ... To je nemoguće sa crveno-crveno-zelenim". Neki od Laschetovih internih kritičara rekli su da imaju ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka novih ideja i pasivne kampanje Lascheta.

"On je vodio kampanju, baš kao i Merkel - da prevrne sva velika pitanja, ne pozabavi se ničim i izbjegne bilo kakve snažne političke prijedloge", rekao je visoki zvaničnik CDU-a.

Neki u gomili su rekli da je stranku oštetila i produžena utakmica između Lascheta i Markusa Sodera, premijera Bavarske, o tome ko bi trebao biti kandidat CDU/CSU.

"Trebali su to riješiti interno, baš kao i sve druge stranke", rekla je Marine Schwerin, računovođa, kazavši da "ima osjećaj da se više ne možete osloniti na njih".

U znak onoga sa čime se Laschet susreće ove nedjelje, Schwerin je rekla da njena lojalnost odlazećem kancelaru nadmašuje njenu lojalnost kršćanskim demokratama.

"Ne poistovjećujem se sa strankom tako blisko kao 2017. godine, kad je Merkel pobjegla", rekla je.