Ozbiljan problem
11

Tri miliona Nijemaca želi raditi, ali ne mogu zbog nekoliko razloga

B. R.
Berlin (Foto: EPA-EFE)
Berlin (Foto: EPA-EFE)
Skoro 3,2 miliona stanovnika Njemačke je u "tihom rezervatu". Riječ je o onima koji žele raditi, ali ne mogu raditi iz različitih razloga. Ovo je ozbiljan problem s obzirom na nedostatak kvalifikovanih radnika u ovoj državi.

Tih 3,2 miliona stanovnika su osobe u dobi od 15 do 74 godine. S obzirom na razloge zbog kojih ne mogu raditi, statistički su podijeljeni u tri grupe.

U prvoj grupi su 372.000 osobe koje su navele da traže posao, ali da ne mogu raditi zbog porodičnih obaveza. U drugoj grupi je 945.000 osoba koje su navele da bi željele raditi, ali da trenutno ne traže posao zbog toga što smatraju da ne mogu pronaći odgovarajući posao. U trećoj grupi je 1,85 miliona osoba koje ne traže posao i koje nisu momentalno zapošljive, ali žele raditi.

Od 3,2 miliona stanovnika iz "tihog rezervata", njih 57 posto su žene. Najveći udio žena je u trećoj grupi (62 posto) dok je udio žena u preostale dvije grupe po 52 posto. Razlike među spolovima su jasne kada se pogledaju glavni razlozi zašto ne rade.

Naime, 383.000 ili 32 posto žena u dobi od 25 do 59 godina su izjavile da nisu u mogućnosti da rade zbog porodičnih obaveza. S druge strane je samo 32.000 ili četiri posto muškaraca izjavilo da ne mogu raditi zbog porodičnih obaveza.

Većina onih koji su u "tihom rezervatu" imaju neku obuku ili viši nivo obrazovanja. Enzo Weber iz nirnberškog Instituta za tržište rada i istraživanje zanimanja (IAB) smatra da je rješenje za ovaj problem u boljoj socijalnoj skrbi i fleksibilnom radnom vremenu.

Konstatovao je da bi fokus trebao biti na starijim zaposlenicima koji rade fizičke zahtjevne poslove. Ukazao je da bi ovi zaposlenici trebali pravovremeno osposobljeni za druge poslove, piše njemački tagesschau.