Klix.ba - najposjećeniji internet medij u BiH

Internet portal Klix.ba je najposjećeniji i najrelevantniji internet medij u Bosni i Hercegovini koji je ujedno i lider u internet oglašavanju.

Historija

Portal je nastao u oktobru 2000. godine kao Sarajevo-x.com, da bi u aprilu 2012. godine promijenio ime u Klix.ba s ciljem, kako regionalnog, tako i sadržajnog, razvijanja. Od samog početka nije zamišljen kao samo sarajevski portal, kako ga je prvo ime definiralo, već kao bosanskohercegovački portal. U vrijeme kada je u Bosni i Hercegovini pristup internetu imao veoma mali broj korisnika, tadašnji Sarajevo-x.com je od osnivanja bio nezaobilazna web-stranica bh. internet pionira. Na početku su, uglavnom, objavljivane vijesti iz svijeta i to zabavnog sadržaja, bez politike i crne hronike. Brzo je uveden i forum, koji je sve do danas ostao najposjećeniji bosanskohercegovački internet forum. Kroz 20 godina, Sarajevo-x.com/Klix.ba je od osnivanja konstantno rastao kako je rastao i broj internet korisnika u BiH.

Sadržaj

Klix.ba uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde. Portal svojim tekstovima ukazuje na aktuelne probleme u različitim oblastima, s ciljem pozitivnih društvenih promjena, ali prije svega afirmira pozitivne vrijednosti, ljude i događaje koji doprinose stvaranju zdrave i pozitivne atmosfere u društvu. Sadržaj portala se od nastanka do danas konstantno povećavao i napredovao. Klix.ba je jedan od malobrojnih portala u Bosni i Hercegovini koji ima profesionalnu redakciju po uzoru na tradicionalne medije, dopisnike u svim većim gradovima BiH, proizvodi vlastiti sadržaj ili ga legalno kupuje od novinskih i fotoagencija. Danas se na Klixu objavi oko 150 vijesti dnevno. Klix.ba je vjerovatno jedini nezavisni internet medij u Bosni i Hercegovini iza kojeg ne stoji nijedna politička opcija, nevladina organizacija ili marketinška agencija, pa je sadržaj našeg portala i zbog toga najprivlačniji našim čitateljima.

Posjećenost

Klix.ba je i najposjećenija web stranica uopće s mjesečnom posjetom više od 550 hiljada stvarnih korisnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Prema DotMetricsu Klix.ba bilježi i oko 15 miliona posjeta te 68 miliona pageviewsa (učitavanja) iz BiH, samo na web verzijama, bez aplikacija.

Sve gore navedeno čitatelji su prepoznali, i njihovu lojalnost dokazuje činjenica da portalu pristupa manje od 10% korisnika preko Facebooka, dok ostalih 90% direktno otvaraju naše web stranice ili aplikacije. Prosječno zadržavanje jedinstvenog korisnika na portalu iznosi vise od 2 sata i 26 minuta.

Najviše posjetitelja pripada najatraktivnijoj oglašavačkoj skupini 25 - 34 godine (34%), 35 - 44 godine (26%). Spolna struktura je poprilično izjednačena, 53% čitatelja čine muškarci, a 47% žene.

Oglašavanje

Klix.ba, osim što je najposjećeniji internet medij u BiH, zasigurno je i najuspješniji kada je u pitanju internet oglašavanje. Dugogodišnjim ulaganjem u razvoj internet oglašavanja u BiH i konstantnom inovativnošću, veliki broj domaćih i globalnih klijenata je uvidio prednosti interneta kao novog i vjerovatno najefikasnijeg kanala za slanje poruka do svojih ciljnih skupina i izabrao upravo naš portal kao strateškog partnera u online marketingu. Klix.ba je prvi portal u Bosni i Hercegovini na kojem su se oglašavale velike svjetske i domaće kompanije i brendovi.

Portal sadrži 7 kategorija, i mogućnost da svoje korisnike prati kroz rubrike, te na taj način klijentima omogućuje targetirane oglasne kampanje sukladno interesima određene publike. Klix.ba odlikuje i visok Viewability rate, koji trenutno iznosi oko 62,5%, dok je prosječan Viewability rate na drugim portalima 42%.

Popunjenost inventara banerima je 10%, što uveliko smanjuje ad blindness i poboljšava user experience. Prosječni CTR (click trough rate) na Klix Ad Manager mreži iznosi do 6%, što portal čini premium mjestom za oglašavanje.

Internet u BiH

Prema dostupnim podacima, u Bosni i Hercegovini trenutno ima blizu dva miliona internet korisnika ili 42 posto populacije koja koristi internet.

Klix.ba na društvenim mrežama i mobilnim uređajima

Klix.ba na Facebooku ima preko 455.000 fanova, što također potvrđuje lidersku poziciju našeg portala. Osim toga, Klix.ba aplikaciju za iPhone koristi već 30 hiljada korisnika, dok aplikaciju za Android koristi nešto više od 90 hiljada korisnika.

ISSN broj

Ova elektronska serijska publikacija registrovana je pod ISSN brojem: ISSN 2566-3771