Pravila i uslovi korištenja komentara

Internet portal Klix.ba je najposjećeniji i najrelevantniji internet medij u Bosni i Hercegovini koji postoji više od 20 godina, a kojeg posjećuje veliki broj korisnika iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. Dok većina korisnika nije registrovana i ne piše komentare, jedan dio korisnika predstavljaju registrovani korisnici portala Klix.ba i oni aktivno učestvuju u diskusijama na člancima kroz komentare.

Klix.ba ozbiljno shvata problem govora mržnje u komentarima i poduzimamo sve mjere kako bismo onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju. S obzirom da dnevni broj komentara može biti jako veliki, trenutno je nemoguće sve komentare pregledati u stvarnom vremenu i reagovati na one koji krše pravila i uslove korištenja, pa je moguće da u pojedinim komentarima još uvijek naiđete na poneki sadržaj koji predstavlja govor mržnje.

Stoga, molimo sve korisnike da koriste opciju za prijavu komentara koja se nalazi pored svakog komentara (govor mržnje, neprikladan riječnik, off topic, vrijeđanje, spam, reklama) i tako nam pomognu kako bismo prijavljene komentare prioritetnije pregledali. Neprimjerene komentare možete prijaviti i putem e-maila [email protected], što je i način službene žalbe.

Svi korisnici su dužni da se pridržavaju sljedećih pravila u uslova korištenja:

  • Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove uredništva i novinara internet portala Klix.ba.

  • Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja.

  • Komentari koji su agresivni, bezobrazni, uvredljivi po bilo kojoj osnovi bit će uklonjeni. Ne pišite komentare koji podstiču na mržnju. Lični i necivilizirani napadi na bilo koga mogu rezultirati potpunom zabranom komentarisanja.

  • Klix.ba zadržava pravo da zabrani komentarisanje na pojedine članke.

  • Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

  • Svaki čitatelj koji koristi govor mržnje može biti krivično gonjen.

  • Klix.ba ima pravo i obavezu na zahtjev zvaničnih organa dostaviti sve podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje.

  • Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

  • Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Na takve komentare ne odgovarajte neprimjerenim riječima već ukoliko su uvredljivi prijavite ih po gore opisanom modelu.