Iz susjednih zemalja
52

Zelenski pozvao NATO da gađanjem ruskih projektila zaštiti ukrajinski zračni prostor

S. M.
Foto: Alexandra Shea
Foto: Alexandra Shea
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski vjeruje da bi pomoć NATO-a u obaranju ruskih projektila nad teritorijom Ukrajine pomogla da se nadoknadi manjak Kijeva u protuzračnoj odbrani i da ne bi uključio NATO u rat.

Zelenski je napomenuo da Rusija koristi 300 aviona na teritoriji Ukrajine, a Kijevu treba najmanje 120-130 lovaca F-16 da bi se suprotstavio ruskim snagama na nebu.

"Ne možete to sada da osigurate? OK, vratite se avionima koje imate na teritoriji susjednih NATO zemalja: podignite ih, obarajte mete, zaštitite civile", rekao je Zelenski.

On je izrazio uvjerenje da zemlje NATO-a to mogu učiniti, dodavši da to ne bi značilo da je time NATO uključen u rat sa Rusijom.

Zelenski je rekao da ne razumije zašto su zemlje NATO obarale iranske projektile i dronove koji su letjeli prema Izraelu, ali da se plaše da to učine u Ukrajini, bojeći se da će NATo uvući u rat sa Rusijom.

Bijela kuća je navela da su Sjedinjene Američke Države odbile preuzeti bilo kakvu borbenu ulogu u ratu u Ukrajini, pa neće oboriti iranske bespilotne letjelice koje je lansirala Rusija, kao što je to učinila sa saveznicima u Izraelu.

Istovremeno, neki zapadni političari već se zalažu da NATO sistemi protivvazdušne odbrane, na primjer, obaraju dronove iznad zapadnog dijela Ukrajine.