Uvrede i optužbe
31

Milei napravio haos: Španci od Argentine traže javno izvinjenje, na stolu i prekid odnosa

B. H.
Demonstrant u Madridu s natpisom "Milei odlazi!" (Foto: EPA-EFE)
Demonstrant u Madridu s natpisom "Milei odlazi!" (Foto: EPA-EFE)
Španija zahtijeva javno izvinjenje od argentinskog predsjednika Javiera Milea, koji je suprugu španskog premijera Pedra Sáncheza nazvao "korumpiranom" tokom posjete Madridu u nedjelju.
Madrid je u nedjelju opozvao svog ambasadora u Buenos Airesu kao odgovor na pomnutu izjavu. U isto vrijeme je španski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares najavio da će u ponedjeljak pozvati argentinskog ambasadora.

"Objasnit ću mu ozbiljnost situacije i ponovno ću od Javiera Milee zatražiti javno izvinjenje", rekao je šef španske diplomacije.

Pritom nije isključio prekid diplomatskih odnosa s Argentinom, ako ne bude izvinjenja.

"Mi jasno ne želimo poduzeti takve mjere, ali ako ne bude javnog izvinjenja, hoćemo", dodao je ministar.

Argentinski predsjednik stigao je u Madrid u petak, bez susreta sa španskim premijerom Pedrom Sánchezom ili drugim vladinim dužnosnicima, kao ni s kraljem Filipom VI. No, učestvovao je na skupu desničarskih stranaka koji je organizirala krajnje desna stranka Vox u povodu nadolazećih evropskih izbora.

Milei je na događaju održao govor osuđujući ljevicu i zagovarajući kapitalizam slobodnog tržišta. Oštro je kritikovao i Sánchezovu suprugu Begoňu Gómez, iako je nije direktno imenovao.

"Svjetske elite ne shvaćaju koliko destruktivna može biti primjena ideja socijalizma. Ne znaju kakvo društvo i državu može stvoriti, kakvi se ljudi drže na vlasti i kolika je razina zlostavljanja generira. Kada imate, recimo, korumpiranu ženu, to je problem, a potrebno vam je pet dana da razmislite o tome", rekao je argentinski čelnik.

Aludirao je na postupke Sáncheza koji je nedavno razmišljao o ostavci na mjesto upravo zbog istrage protiv njegove supruge. No, istraga je brzo okončana i premijer je ostao na dužnosti.

Šef španske diplomatije Mileijin posjet i izjave opisao je kao "uvredu". Šef europske diplomacije Josep Borrell također je osudio izjave argentinskog predsjednika.

Početkom mjeseca Milei je uputio niz kritika na račun španske vlade i premijera Pedra Sancheza i to samo dan nakon izjave španskog ministra u kojoj je poručio da je argentinski predsjednik najvjerovatnije bio pod utjecajem droga tokom predizborne kampanje.