Novo pismo
153

Željka Cvijanović ponovo pisala UN-u, optužila političare i diplomate za kršenje Dejtonskog sporazuma

N. Ž.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović poslala je novo pismo delegacijama država članica Ujedinjenih nacija, pred glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koje će se desiti u četvrtak, 23. maja.

Cvijanović je u pismo direktno optužila ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, stalnog predstavnika naše zemlje pri UN-u Zlatka Lagumdžiju te članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića za kršenje Dejtonskog sporazuma.

"Kako možda već znate, predložen je nacrt rezolucije koji se odnosi na događaje u Srebrenici 1995. godine pred Generalnom skupštinom UN-a. Ova rezolucija nikada nije bila odobrena ili zagovarana od strane bilo kojih bh. institucija, niti dogovorena među tri konstitutivna naroda i njihovim zakonito izabranim predstavnicima.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, bilo je potrebno odobrenje tročlanog Predsjedništva BiH, koje je kolektivni državni vrh odgovoran za vanjsku politiku i koji predstavlja BiH na međunarodnim forumima, ali nikada nije dato", ističe Cvijanović.

Zatim je direktno prozvala Lagumdžiju, Konakovića, Bećirovića i Komšića, čija je izlaganja i lobiranja za usvajanje rezolucije nazvala "ličnim stavom koji ne predstavlja BiH".

"Ovi postupci bošnjačkih političara i diplomata krše Dejtonski sporazum. Donošenjem neovlaštenih odluka u ime cijele BiH i ignoriranjem volje barem jednog od tri naroda i dva entiteta od kojih je BiH sastavljena, oni podrivaju konsenzus koji je ključan za strukturu naše zemlje pažljivo osmišljen aneksom četiri Dejtonskog sporazuma (Ustavom BiH), čime potencijalno podstiču tenzije u BiH i širem balkanskom regionu", dalje stoji u pismu koje je uputila članica Predsjedništva BiH.

Vrijedi istaći da, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, entiteti ne "sastavljaju" našu zemlju, već se BiH sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

Također, ironično je da Cvijanović šalje ovo pismo u svojstvu članice Predsjedništva BiH, iako ispoljava lični stav za koji sigurno nema koncenzusa sa svojim kolegama Komšićem i Bećirovićem.

Podsjetimo, Cvijanović je već poslala nekoliko pisama članicama UN-a, te se čak i obratila na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Bez obzira na to, glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici će se održati 23. maja na sjednici Generalne skupštine UN-a.