Bivši nastavnik historije
84

Sud u Njemačkoj kaznio jednog od lidera AfD-a zbog korištenja nacističkog slogana

S. M.
Björn Höcke (Wikicommons)
Björn Höcke (Wikicommons)
Regionalni sud u gradu Halleu na istoku Njemačke naložio je u utorak Bjornu Hockeu političaru iz AfD-a, stranke krajnje desnice, da plati novčanu kaznu za korištenje zabranjenog nacističkog slogana.

Hocke, lider ogranka stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u istočnoj državi Tiringiji, optužen je da je svjesno koristio slogan nacističke paravojne grupe Sturmabteilunga (SA) ili Olujnih trupa, čiji pripadnici se obično nazivaju "smeđekošuljašima"

Hocke (52) je vodeći kandidat Tirinške AfD za državne izbore početkom septembra. Agencije za ustavnu zaštitu opisali su ga kao desničarskog ekstremistu.

Tužilaštvo je optužilo Hockea za korištenje simbola neustavnih i terorističkih organizacija.

Hocke je navodno rekao na skupu AfD-a u istočnoj njemačkoj pokrajini Saksonija-Anhalt "Sve za našu domovinu, sve za Saksoniji-Anhalt, sve za Njemačku."

Tužioci kažu da je Hocke, bivši nastavnik historije, znao da je "Sve za Njemačku" zabranjeni slogan SA.

On je to negirao tokom suđenja, opisujući tu frazu kao "svakodnevnu izreku".

Tužilac Benedikt Bernzen je u završnoj riječi tvrdio da je Hocke u prošlosti koristio nacistički vokabular "strateški i sistematski".

SA je odigrala veliku ulogu kada su nacisti došli na vlast 1933. godine, terorišući, ubijajući, mučeći i zastrašujući uglavnom komuniste i Jevreje.