Značajno istraživanje
21

Kakve su prehrambene navike đaka u BiH i koliko su naša djeca aktivna

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Puzanje, hodanje, igranje… to su samo neki od instinktivnih načina da djeca, već od samog rođenja, budu fizički aktivna. Istraživanja pokazuju da aktivnije bebe imaju bolju koordinaciju, koncentraciju i pamćenje tokom odrastanja. No, prvim odlascima u vrtić ili školu, nivo njihove fizičke aktivnosti se smanjuje. Zato je važno djeci približiti značaj vođenja aktivnog života.

U okviru projekta "Zdravo" implementira se istraživanje o znanju, stavovima i navikama bh. učenika o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

U BiH se ovaj projekat implementira već 9 godina, a u edukaciju djece do sada je uloženo više od 200.000 eura. Važnost projekta prepoznali su i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Svake godine smo svjedoci pomaka u znanju đaka, ali i dalje ima prostora za napredak, što dokazuju i rezultati prvog vala ovogodišnjeg istraživanja. Zato je važan kontinuitet edukacije i podsticanja fizičke aktivnosti“ izjavio je ovim povodom Erol Kovačević, profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Profesor Kovačević dio je tima stručnjaka iz Udruženja "Sport i zdravlje" koji su ovo istraživanje proveli sa učenicima sedmih razreda iz škola diljem BiH. Rezultati su pokazali da svega 20,5% ispitanika u toku dana konzumira preporučenih 5 obroka.

S druge strane, tješe podaci da 59,9% ispitanika povrće konzumira barem jednom dnevno, dok 54,8% ispitanika jede voće dva ili više puta dnevno. Istraživanje je pokazalo i da je želja za „savršenim“ tjelesnim izgledom sveprisutnija kod mlađih generacija. Tako je čak 22,2% ispitanika istaklo da nije zadovoljno svojom težinom, a kao rezultat 14,9% ispitanika navelo je da je trenutno na dijeti, što je najviša stopa u posljednje tri godine.