Doživite stotu
37

Šta svakodnevno jedu najdugovječniji ljudi na svijetu? Većina namirnica nam je dostupna i jeftina

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Plave zone su pet regija svijeta u kojima je najveća koncentracija stogodišnjaka, a njihov način života i stil prehrane može ostatku populacije biti vrlo poučan.

Plave zone uključuju Ikariju u Grčkoj, Okinawu u Japanu, Sardiniju u Italiji, Loma Lindu u Kaliforniji i poluotok Nicoya u Kostarici. I dok stanovnici svake od ovih regija konzumiraju različitu hranu koja je jedinstvena njima, dobro je znati koja je to hrana kako bismo je mogli uključiti u svoje živote.

Grah

Grah je osnovna namirnica u većini plavih zona i osigurava korisne količine vlakana i drugih hranjivih tvari koje pomažu u borbi protiv bolesti. Na primjer, crni grah dio je svakodnevne prehrane u Ikariji u Grčkoj, a utvrđeno je da ima svojstva djelotvorna u prevenciji raka i dijabetesa, kao i da je koristan za zdravlje srca.

I stanovnici Nicoye u Kostarici svakodnevno jedu crni grah, često s rižinim i kukuruznim tortiljama.

Bijeli luk

Stanovnici Okinawe u Japanu redovito jedu bijeli luk. National Geographic navodi da je on jedan od najmoćnijih lijekova prirode, povezan sa smanjenjem rizika od određenih bolesti koje se obično javljaju kako starimo.

Bijeli luk ima antioksidativna i protuupalna svojstva te je poznato da pomaže u prevenciji određenih karcinoma, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Krompir

Bijeli krompir je glavna namirnica stanovnika Ikarije, a ljubičasti batat se konzumira u Okinawi. Ljubičasti batat sadrži fitokemikalije zvane antocijanini, za koje se zna da pomažu u sprječavanju bolesti. Slatki krumpir je također bogat vitaminima A, B6 i C te kalijem i vlaknima.

Bijeli krompir, prema nekim istraživanjima, nije zdrav zbog visokog sadržaja ugljikohidrata, ali pomaže u prevenciji dijabetesa i održavanju niske razine krvnog tlaka.

Avokado

Stanovnici Loma Linde su uglavnom adventisti sedmog dana. Osim što im je vjera vrlo važna, uglavnom se hrane vegetarijanski. Avokado im je glavna namirnica. Prema članku iz National Geographica o plavim zonama, avokado je koristan u snižavanju kolesterola i sadrži 30 posto više kalija od banana. Također je utvrđeno da avokado pomaže u kontroli težine i smanjuje rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Maslinovo ulje

Stanovnici Ikarije svakodnevno koriste maslinovo ulje. Izvješće objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima poduži popis dokazanih zdravstvenih prednosti, zbog čega se mnogi ljudi s Mediterana, gdje se ono naširoko koristi, nalaze među najzdravijima na svijetu.

Maslinovo ulje pomaže u kontroli težine i snižavanju krvnog tlaka, smanjuje rizik od određenih karcinoma i svojim protuupalnim svojstvima pridonosi cjelokupnom zdravlju.

Losos

Losos i drugu masnu ribu obično jedu adventisti u Loma Lindi. Losos sadrži visoke razine omega-3 masnih kiselina, za koje je utvrđeno da pomažu kod zdravlja srca i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i da pomažu u smanjenju kronične razine upale.

Hljeb od kiselog tijesta

Sardinija u Italiji poznata je po tome da njezini stanovnici konzumiraju kozje mlijeko, somun, slanutak i hljeb od kiselog tijesta. Prema National Geographicu, proces pečenja kiselog tijesta u Sardiniji pomaže pretvaranju šećera i glukoze u mliječnu kiselinu. Ovaj proces snižava glikemijski indeks, što znači da ćete dulje ostati siti i da vam šećer u krvi neće rasti.

Paradajz

Stanovnici Sardinije također vole paradajz i koriste ga u dosta jela. Paradajz sadrži likopen, antioksidans poznat po svojim protuupalnim svojstvima, kao i po svojoj sposobnosti da snizi krvni tlak, smanji rizik od metaboličkog sindroma i moždanog udara te poboljša zdravlje srca.

Vino

Ovo je možda najveće iznenađenje popisa. Da, u plavim zonama svakodnevno se konzumira čaša crnog vina. Neki stanovnici piju i dvije čaše dnevno, dok se na Sardiniji pije specifično crno vino sorte Cannonau.

Neke studije potvrdile su da crno vino može biti korisno za zdravlje srca zbog sadržaja antioksidansa i polifenola. Naravno, kao i s bilo kojim drugim alkoholom, umjerenost je ključna.