Komentari (145)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ko nije, neka obavezno pogleda neko novije gostovanje Adnana Stete u nekoj emisiji. Covjek doslovno niti jednom nije zamucao dok prica o trenutnim i buducim projektima ministarstva. Suti i radi, po meni jedan od najboljih ministara u cijeloj drzavi.
Šta smo vidjeli na video snimku? Zelenu travu, lokalnu cestu i unutrašnjost artificijelnog tramvaja. Gdje je mapa sa trasom pruge, gdje su stanice ubilježene na mapi?
hajmi sada jis ostvariti projekat zicare i ceste na bjelasnicu direktno iz hrasnice umjesto kroz RS i vrh
ovo je snazan indirektan udarac SDA. Oduvijek je gradjevinska mafija htjela da gras unisti i na prostoru remize naprave zgrade ona zemlja je zlatna vrijedna. Gras remiza bi se mofla izmjestiti u Hrasnicu
Sada bi se mogla i žičara iz Hrasnice do Igmana postaviti. Ali žičara koja bi i bicikla nosila.
Koliko ljudi živi u Hrasnici? Da li je ovo stvarno toliko bitna investicija, spojiti tih 20 hiljada ili 15 hiljada, sa Ilidžom?
Potrebno je jer treba napraviti tendenciju da se grad siri prema Hrasnici, a ne da se zgrade nove prave na MDvoru
istocna ilidza + hrasnica + kolonija + butmir nakupi se
Zašto se ne gradi tramvajska pruga prema Rajlovcu. Načelnik Ilidže je razmišljao godinama unaprijed dok načelnik Novog grada ne razmišlja ni sat unaprijed.
Ovo ej bilo u planu prije 50 godina, možda za slijedećih 50 i naprave.
husina vizija ali je ilidza bil paremala(financijski) da sama to ostvari. pvi put imamo ljude u kantonu koji su sposobi da ostvare njegovu viziju
Nije mi jasno da se osnovni razlog pruge do Hrasnice ne prepoznaje. A potiče još iz onog doba od prije rata. U Hrasnicu se izmješta tramvajski depo, poznatiji kao remiza. A da bi se onda tramvaji doveli do grada iz novoga depoa, gle čuda, treba pruga. A usput mogu i putnike prevesti. U ono vrijeme novi depo bi značio smanjenje gužve u gradu, a sada oslobađanje velikog prostora za nove građevinske poduhvate.
Bolje da su ih vozom spojili, prije bi u grad stigli!
Neka pruge, krasno. Ali dajte vise i tu 1.transferzalu rijesite, nastala cijela saga oko jedne kuce blizu Avaz tornja.
12.9km kad ovo završite nek onda ide nova dionica Ilidža - Vogošća - Ilijaš nije puno veće, ali je sigurno 30x više putnika, ujedno da rasteretite puteve od autobusa, možda da iskoristite željeznički kolosijek ili da uradite željeznicu s dva kolosijeka do Visokog da Ze-Do i visocani osjete malo lako se radi u KS.
Tugi, prugi, ligi su izuzeci od palatalizacije
Ocekivano, ovo je ipak Sarajevo. Tramvaj prema aerodromu i kruzno kroz Dobrinju do entitetske granjce je trebao biti prioritet jer je pobogu EKONOMSKI ISPLATIV!!! Butmirska i Hrssnicka cesta ce imati tonu semafora cime prestaju biti funkcionalne. Priga prolazi kroz dodatna tri kruzna toka. Kruzni tokovi se mogu rijesiti tako da se na tim dionicama tramvaj spusti ispod zemlje po uzoru na kombinaciju podzemne i nadzemne zeljeznice u Njemackoj. Ali Bosnjo je to.
Nije Hrasnica ni blizu prijasnjoj Hrasnici a i slijepo crijevo je od naselja ,46 miliona nije malo , svaka druga kuca je prazna bez stanovnika , zbog toga je nerealan proekat !
CUJ OKRETALJKA? MAGARCI KUPITE TRAMVAJE KOJI IMAJU KABINU NA OBADVIJE STRANE.