Javni prijevoz u KS
83

Pročitajte detalje o tramvajskoj pruzi od Ilidže do Hrasnice, objavljena videoprezentacija projekta

Benjamin Redžić
Idejno rješenje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice (Foto: Vlada KS)
Idejno rješenje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice (Foto: Vlada KS)
Uskoro će početi izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, a detalje o ovom projektu pročitajte u nastavku teksta. Objavljena je i videoprezentacija ove trase tramvajske pruge o kojoj se govori duže od tri decenije.

Tramvajsku prugu gradit će konzorcij dvije turske kompanije Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret, a što će koštati 25 miliona eura. Novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Utvrđena trasa je duga 13 kilometara u oba smjera kojom će se tramvaj kretati, koliko će stanica biti, na kojim lokacijama će stanice biti i kako će one izgledati.

Trasa tramvajske pruge

Od okretaljke za tramvaje na Ilidži pruga će biti preko površine parkinga prekoputa Doma zdravlja do zelene površine na Butmirskoj cesti. Tokom izgradnje tramvajske pruge prema Hrasnici rekonstruisat će se pruga na ilidžanskoj okretaljci.


Pruga će presijecati kolovoznu traku Butmirske ceste kojom se vozila kreću prema Butmiru, Sokolović Koloniji i Hrasnici. Dužinom zelenog pojasa ove ceste do kružnog toka u Sokolović Koloniji bit će pruga. Na zelenom pojasu od spomenutog kružnog toka do kružnog toka u Hrasnici, dužinom Hrasničke ceste također će biti pruga. Od Hrasnice do Famosa pruga će biti na zelenoj površini sa lijeve strane saobraćajnice prema Famosu.

Tramvaj će prolaziti kroz tri kružna toka, a saobraćaj na njima bit će regulisan adaptivnim upravljanjem, što znači da će tramvaji imati prednost u odnosu na ostala motorna vozila.

Lokacija stanica

Na zelenom pojasu bit će savremene stanice, po deset u oba smjera i njihova lokacija je skoro ista lokaciji postojećih autobuskih stanica.

  • Prva stanica iz pravca Ilidže bit će na mjestu parkinga prekoputa Doma zdravlja. Njena dužina bit će 40 metara, a širina 2,5 metara;

  • Druga stanica bit će kod hotela Hills. Njena dužina bit će 50 metara, a širina 2,3 metra;

  • U Butmiru će biti dvije stanice - jedna kod Osme osnovne škole "Amer Ćenanović sa dužinom od 50 metara i širinom od 2,3 metra, druga nedaleko od stadiona sa dužinom od 50 metara i širinom od 2,2 metra;

  • Kod Univerziteta Burch bit će stanica duga 45 metara i široka 2,3 metra;

  • Stanica na raskrsnici prema Sokolović Koloniji i Kovačima bit će duga 50 metara, a široka dva metra;

  • Stanica kod posljednjeg kružnog toka prema Hrasnici bit će također duga 50 metara i široka dva metra;

  • Prva stanica u Hrasnici bit kod Doma kulture i zbog toga je prije dvije godine proširen kružni tok kod Doma kulture;

  • Druga stanica u Hrasnici bit će kod obdaništa "Radost", odnosno Četvrte osnovne škole. Obje stanice u Hrasnici bit će duge 50 metara, a široke 2,5 metara;

  • Okretaljka će biti u Famosu i stanica na okretaljci bit će duga 100 metara, a široka četiri metra.

Dimenzije tramvajskih stanica prilagođene su dimenzijama novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler koji imaju tri vagona, a čija bi isporuka trebala početi krajem sljedeće godine.

Prije dvije godine je završena izgradnja saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice, odnosno zelenog pojasa kojim će se tramvaj kretati.

U priloženom videozapisu, koji je objavio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP), možete pogledati i 3D projekciju ovog projekta.