Izbor auta godine
10

Glasajte i vozite Klix Auto godine 2019: Još osam dana do kraja izbora

Klix.ba
Ove godine Klix.ba prvi put organizuje vlastiti izbor automobila godine. U izbor ulaze svi automobili koje su novinari portala Klix.ba imali priliku isprobati prethodne godine i upoznati vas o njima, a uz glavnu nagradu dodjeljujemo i nagradu za "best buy" auto godine. Također, u izboru učestvujete i vi, a za to ćemo vas nagraditi druženjem s autom godine na pet dana.

Portal Klix.ba organizuje izbor za nagradu Klix Auto Godine koja se dodijeljuje automobilu koji je nakon glasanja žirija portala Klix.ba izašao kao jedinstveni pobjednik. Žiri čine članovi uredničkog kolegija internet portala Klix.ba te urednici i novinari rubrike Auto. Proces glasanja je osmišljen tako da daje jednaku šansu svim automobilima te za ovu nagradu ne postoje kategorije, podjele ili pobjednici klase.

Nagrada Klix Auto Godine 2019. zahtijeva od žirija da procijeni automobile različitih tipova i cijena, što znači da ih pored svih ostalih kriterija trebaju uporediti i s njihovim tržišnim konkurentima. U izbor za nagradu Klix Auto Godine 2019. ulaze svi automobili koje su članovi žirija i redakcije portala Klix.ba imali priliku upoznati i testirati u protekloj kalendarskoj godini. Pri izboru se za svaki automobil procjenjuju osnovni kriteriji: dizajn, udobnost, sigurnost, ekonomičnost, upravljivost, performanse, funkcionalnost, ekološki standardi, zadovoljstvo vozača i cijena. Jednako važni faktori su i tehničke inovacije koje automobil donosi na tržište ili u svoj segment, kao i faktor vrijednosti za novac.

U posljednjem mjesecu godine žiri sastavlja spisak kvalifikovanih automobila od svih novopridošlih modela predstavljenih u prethodnih 12 mjeseci. Kvalifikovani automobili moraju biti suštinski novi modeli, dakle u izbor ne ulaze modeli koji su tek vizuelno izmijenjeni ili su obnovljeni ugradnjom novog motora, prijenosa ili drugog sistema. Automobili koji su kandidati za nagradu Klix Auto Godine razmatraju se bez obzira na zemlju porijekla, ali moraju biti dostupni na tržištu Bosne i Hercegovine, s tim da u prvi krug ulaze samo automobili koje su članovi žirija i redakcije imali priliku upoznati i isprobati u protekloj godini.

U finalni krug glasanja ulazi 12 automobila te u ovom krugu glasanja svaki član žirija treba dodijeliti ukupno 15 bodova za pet različitih automobila i to na način da za automobil koji je njegov prvi izbor dodjeljuje 5 bodova, za automobil koji mu je drugi izbor dodjeljuje 4 boda, za automobil koji mu je treći izbor dodjeljuje 3 boda, za automobil koji mu je četvrti izbor dodjeljuje 2 boda i za automobil koji mu je posljednji izbor dodjeljuje 1 bod. Uz glasanje svaki član žirija dužan je dati i pismenu izjavu o svojim razlozima glasanja. Nakon sabiranja bodova automobil koji je dobio najviše bodova bit će proglašen za Klix Auto Godine.

Uz glavnu nagradu Klix Auto Godine, internet portal Klix.ba organizuje i nagradu Klix Auto Godine čitalaca, gdje putem ankete postavljene na internet portalu Klix.ba posjetioci i čitaoci mogu birati između jednog od 12 finalista za Klix Auto Godine i tako izabrati auto godine prema svom mišljenju. Po okončanju glasanja i pregleda razultata ankete proglašava se Klix Auto Godine čitalaca.

Također, ovaj dio takmičenja omogućava svim posjetiocima da učestvuju u nagradnoj igri. Svi oni koji žele učestvovati u nagradnoj igri Klix Auto Godine ulaze u izbor gdje će se nakon proglašavanja pobjednika održati i nagradno izvlačenje svih učesnika. Sve što je potrebno da biste učestvovali u nagradnoj igri je da nakon glasanja pošaljete email na adresu [email protected] sa svojim podacima (ime i prezime, datum rođenja, broj vozačke dozvole, datum izdavanja i datum isteka vozačke dozvole). Email sa prijavom za nagradnu igru slati sa naslovom "za nagradnu igru Klix auto godine". Najsretniji učesnik dobija priliku da isproba Klix Auto Godine 2019. na 5 dana, pod uslovom da ispunjava uslove da ima više 21 godinu te da posjeduje validnu vozačku dozvolu duže od dvije godine. Naravno, u procesu samog glasanja za nagradu Klix Auto Godine čitalaca mogu učestvovati svi, bez obzira na ograničenja nagradne igre.

Internet portal Klix.ba uz ove dvije nagrade u sklopu proglašenja automobila godine dodjeljuje i posebnu nagradu Klix Best Buy auto godine. Za ovu nagradu nominirano je pet automobila za koje je utvrđeno da trenutno daju najbolji odnos uloženog i dobivenog na tržištu novih automobila u Bosni i Hercegovini. Automobil koji prema procjeni žirija nosi najviše vrijednosti i osnovnih parametara kao što su ponuda opreme, prostora i sigurnosnih elemenata u odnosu na cijenu dobija nagradu Klix Best Buy auto godine.

Lista svih kandidata za Klix Auto Godine: Audi A6, Audi A8, BMW X5, Citroen C3 Aircross, Citroen Berlingo, Citroen C4 Cactus, CUPRA Ateca, Dacia Duster, Hyundai Kona, Hyundai Santa Fe, Infiniti Q30, Ford Focus, Ford Fiesta, Ford Edge, KIA Stinger, KIA Rio, Opel Grandland X, Opel Crossland X, Opel Combo, Peugeot 5008, Peugeot Rifter, Mazda CX-3, Mercedes-Benz A klasa, Mercedes-Benz B klasa, Mercedes-Benz CLS, Mitsubishi Eclipse Cross, SEAT Arona, SEAT Tarraco, Škoda Karoq, Toyota Land Cruiser, Toyota Yaris GRMN, Volkswagen Touareg, Volkswagen T-Roc, Volkswagen Polo, Volvo XC40.

Finalisti za nagradu Klix Auto Godine 2019: Audi A6 Citroen C3 Aircross Dacia Duster Hyundai Santa Fe

Ford Focus Opel Grandland X Peugeot 5008 Mercedes-Benz A klasa SEAT Arona Škoda Karoq Toyota Land Cruiser Volkswagen Touareg

Finalisti za nagradu Klix Best Buy auto godine 2019: Hyundai Elantra, Dacia Duster, SEAT Arona, Citroen C3 i Škoda Octavia.

Početak izbora za nagradu Klix Auto Godine 2019 je 3. januar 2019. godine, kada se otvara i glasanje za čitaoce u okviru nagrade Klix Auto Godine čitalaca. Posljednji dan glasanja je 31. januar 2019. godine, dok će rezultati izbora žirija, kao i rezultati glasanja čitalaca, na anketi biti objavljeni 1. februara 2019. godine. Također, tog dana bit će objavljeno i ime sretnog dobitnika nagrade Klix Auto Godine 2019 na pet dana te će u koordinaciji s predstavnicima marke, kao i s nagrađenim biti odlučeno o datumu preuzimanja nagrade.