Auto testovi
17

Testirali smo Škodu Karoq: Novi pristup za put do vrha

Piše: E.Z.
(Foto: Klix.ba)
Nakon Kodiaqa kao velikog SUV-a u ponudi, što on zaista i jeste, Škoda je dovela i Karoq. Zamjenu za vrlo uspješan i popularan Yeti sa kojim baš ništa nema zajedničko, čak ni ime. Inače se pobjednički tim ne mijenja, ali izgleda da je Škoda i ovaj put povukla pravi potez.

Škoda Karoq dolazi kao dugo očekivana SUV ponuda u okviru ove marke. Yeti je već neko vrijeme kaskao za konkurencijom, dok je Kodiaq koji je stigao ranije dobrom dijelu tržišta bio jednostavno prevelik, ali i preskup. Karoq je tako napokon stigao kao idealna mjera.

Već i na prvi pogled otkriva da je potpuno drugačije koncpirian od svog prethodnika, koji je bio kockastiji, nešto viši ali i lošije iskorištenog prostora. Karoq dolazi na istoj osnovi kao Tiguan i Ateca, te se to vidi već i na samim proporcijama. Niska linija krova uz položen vjetrobran i oštre linije i vrlo originalno dizajniranja prednja i stop svjetla čine Karoq privlačnim, usudili bismo se reći možda i najbolje dizajniranim od ovog trojca SUV-ova iz Volkswagen grupacije.

S druge strane, malo nam ipak nedostaje posebnost i originalnost koju je imao Yeti, iako nije bio bez nedostataka, u ovom segmentu je definitivno imao prepoznatljivost. Karoq je u cjelini odlično dizajniran, ali osnovna forma se ipak uklapa u šablon klase ali i MQB platforme, te je time definitivno nestala velika doza prepoznatljivosti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Moderan vanjski izgled i savremeni oblici nastavljaju se i unutra. Iako je dizajn prilično jednostavan i klasičan sa prepoznatljvim elementima Volkswagen grupacije, centralna konzola sa masivnim gornjim dijelom, koji je udomio veliki infotainment sistem, dominira kokpitom. Veliki ekran visoke rezolucije Canton sistema, prekriven staklom, uz brojne opcije zabave i asistencija za vožnju definitivno je najimpresivniji element unutrašnjosti, te je vrlo pregledan i lagan za upotrebu. Također, ostatak ergonomije je jednako dobar, ali i poznat iz ostalih modela Volkswagen grupacije, pa su tako kontrole klimatizacije iste kao i u drugim modelima Škode, Volkswagena ili SEAT-a, te jednako dobro obavljaju posao.

Pored dobrog dizajna i erogomije, unutra najviše pohvale ide na račun kvalitete izrade i materijala. Zaista je obilno korištena gumirana i mekana plastika koja je ugodna na dodir, ali i čini ukupan ugođaj boravka u autu boljim. Također, Škoda i ovdje oduševljava svojim "simply clever" rješenjima koja su toliko jednostavna i genijalna da se uvijek zapitamo kako ranije nismo na njih nailazili u autima. Tu je tako vrlo varijabilan i praktičan pretinac ispod središnjeg oslonca za ruke koji će lako smjestiti raziličite veličine čaša, mobitela, kartica i ostalih sitnica, ali i detalji poput korpice za otpatke koja je diskretno sakrivena u pretincu u vratima.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Karoq je ipak nešto naslijedio i od Yetija. Vrlo praktičan i upotrebljiv sistem pokretnih zadnjih sjedišta VarioFlex na Karoqu dolaze uz doplatu, ali svakako ih vrijedi imati. Uz mogućnost individulanog podešavanja nagiba naslona svakog zadnjeg sjedišta, što čini duga putovanja znatno ugodnijim, moguće ih je zasebno klizati i preklapati, te u potpunosti iskoristiti putnički i prtljažni prostor.

Prtljažnik je, u stvari, donio najveći napredak u odnosu na Yeti. Tako je sa 415 narastao na 521 litar, ali dobio i mnogo upotrebljiviji oblik i neophodnu dubinu. Uz još "clever" rješenja kao što su kukice za vrećice, kaiševi za pričvršćavanje tereta ili pregrade sa "čičkom" koje spriječavaju klizanje predmeta po prtljažniku, Karoq je zaista pravi porodični pomoćnik. Karoq će vam pomoći čak i kada do prtljažnika dođete punih ruku. Dovoljno je da nogom mahnete ispod branika i prtljažnik se automatski otvara ili zatvara.

U vožnji Karoq jasno stavlja na znanje da je postao više uglađeni SUV za asfalt i putovanja. To je lako primjetiti i po samom obliku karoserije, Yeti je uz dobru povišenost od tla i vrlo kratke prevjese zaista mogao iznenaditi sposobnošću na terenskoj vožnji. Kod Karoqa su napadni i silazni uglovi primjetno manji, te zahtjeva mnogo više opreza na terenu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

S druge strane, Karoq je primjetno napredniji u ponudi sistema asistencije vozaču. Tako mogućnost odabira načina rada pogona na sve točkove, motora, upravljača i mjenjača prilagođava vozne osobine terenu, bez obzira da li je riječ o snijegu, zemlji ili asfaltu. Također, od velike pomoći biće i sistem za kontrolu brzine pri spuštanju niz veliki nagib, dok infotainment sistem nudi informacije o zakrenutosti točkova i nadmorskoj visini, što također može biti od pomoći van asfalta.

Ipak, Karoq se mnogo bolje snalazi na uređenim putevima, te je vrlo ugodan i na dugim putovanjima. Istina, za to ne treba zaboraviti pripisati zasluge ni izvrsnim prednjim sjedištima, koja, čini nam se, ni u jednoj Škodi do sada nisu bila tako ugodna i odlično odmjerene mekoće. Vrlo ugodno se vozi i kroz zavoje, gdje od pomoći može biti i Sport način rada, uz koji volan postaje "teži", a motor i izvrsni DSG mjenjač brže reaguju.

Ne treba zaboraviti ni mogućnost odabira za asistenciju vozaču kao što je adpativni tempomat i sistem za držanje vozne trake. Odlično fukcionišu i na našim slabo markiranim cestama, a za vozače koji zaista dosta vremena provode iza upravljača značajno će smanjiti nivo zamora i stresa. Naravno, uz odgovorno korištenje.

Dvolitreni TDI sa 150 KS će sigurno biti najpoželjniji izbor kod nas za Karoq. Opravdano, jer nudi zaista odlične performanse i vrlo umjerenu potrošnju. Na testu nismo uspjeli trošiti koliko obećava fabrička specifikacija, ali i prosjek od 7,1 litra na 100 kilometara je sasvim zadovoljavajujući. Uz malo pažnje lako se može kretati i između 6 i 6,5 litara.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kao reprezentativan testni model, Karoq kojeg smo vozili zaista je bio potpuno opremljen, gotovo svime što Škoda nudi za svoj novi SUV. Stoga je i cijena poprilično visoka i skoro probija okvire ove klase. Ipak, ponuda Karoqa je vrlo raznovrsna, kako motorima tako i opremom i tehnologijom. Svakako se treba sjetiti izvrsnog 1,5 TSI benzinskog motora sa 150 KS koji također nudi odlične performanse, umjerenu potrošnju ali i odličnu startnu cijenu.

U svakom slučaju Škoda je sa Karoqom na tržištu SUV-a ove klase napravila pravu pometnju, pa se dosadašnjem društvu vrlo privlačnih SUV kupovina na našem tržištu, gdje spadaju Ateca, Tuscon i 3008, sada pridružio i Karoq. Opravdana su očekivanja Škode da će brzo postati i najpopularniji izbor klase.

Osnovni podaci o testnom automobilu: Škoda Karoq Style 2.0 TDI 150 DSG 4x4 Cijena osnovnog modela (Karoq Ambition 1.5 TSI): 42.184 KM Cijena testnog modela: 72.738 KM

Motor: smješten naprijed poprečno, četiri cilindra, 16 ventila, dizelski, turbo-punjač. Radna zapremina 1.968 ccm. Najveća snaga 110 kW – 150 KS od 3.500 do 4.000 obr/min. Najveći obrtni moment 340 Nm od 1.750 do 3.000 obr/min.

Prijenos snage: Adaptivni priključivi pogon preko obje osovine. 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila (DSG). Felge prečnika 18 inča, gume 225/50 R18 (Bridgestone Turanza).

Performanse i potrošnja goriva: Ubrzanje od 0 do 100km/h – 9,3 s. Maksimalna brzina - 195 km/h. Prosječna potrošnja na testu – 7,1 l/100 km. Tvornički deklarisana potrošnja goriva: u gradu 5,7 l/100 km, na otvorenoj cesti 4,9 l/100 km, kombinovano 5,2 l/100 km. Zapremina rezervoara za gorivo – 55 l. Prosječna emisija CO2 134 g/km. Euro 6.

Dimenzije: Dužina – 4.382 mm. Širina - 1.841 mm. Visina - 1.607 mm. Međuosovinski razmak - 2.630 mm. Zapremina prtljažnika - od 521 do 1.630 litara. Masa praznog vozila – 1.516 kg. Ukupna dozvoljena masa vozila – 2.128 kg.

Serijska oprema: Alu točkovi 17" "Ratikon", retrovizori i ručke vrata u boji karoserije, srebrni krovni nosači, Style unutrašnjost, paket za pušače, treći naslon za glavu nazad, ukrasne lajsne kod pragova vrata, sigurnosni trokut u prtljažniku, disk kočnice nazad, ESC, bočni zračni jastuci+zračne zavjese naprijed, zračni jastuci naprijed, mogućnost isključenja zračnog jastuka suvozača, indikator za prepoznavanje umora vozača, ISOFIX, multifunkcionalni upravljač presvučen kožom (kod DSG-a uključen sportski upravljač+komande mjenjača na upravljaču), AMBITION sjedišta, preklopiva stražnja klupa, prednja sjedišta podesiva po visini, prednja svjetla za maglu, LED dnevna svjetla+LED osvijetljenje registarske tablice, zadnja svjetla za maglu, osvijetljeni prostor kod nogu, automatska svjetla sa Coming home funkcijom, FULL LED svjetla sa korner funkcijom+svjetla za maglu sa korner funkcijom, maxi DOT, infotainment radio "BOLERO" 8" zaslon u "glass" dizajnu, 8 zvučnika, kontrole za radio i telefon, Smart link funkcija, bluetooth za telefon, mreže u prtljažniku, kišobran, držač za sigurnosni prsluk, strugalica za led u poklopcu za rezervoar, držač kartica kod prednjeg stakla, kargo elementi u prtljažniku, tonirana stakla, centralno daljinsko zaključavanje, električni podizači naprijed i nazad, el. podesivi, grijani i elektro preklopivi vanjski retrovizori, kožni upravljač + ručica mjenjača presvučena kožom, senzor za kišu, prednji naslon za ruku sa 12 V utičnicom, zadnji parking senzori, elektronska parking kočnica, automarski klima uređaj CLIMATRONIC, samozatamnjujuće unutarnje ogledalo, podrška za leđa u prednjim sjedištima, glasovno upravljanje, pretinac za ruke kod instrument table (osvijetljen i rashlađen), bočni pretinci u prtljažniku, pomoć pri kretanju u brdu, indikator za ispuhane pneumatike, pretinac za naočale, indikator nivoa tečnosti za čišćenje vjetrobranskog stakla (farova), tempomat sa limitatorom brzine, držač za čaše, 12V utičnica kod centralne konzole, 12V utičnica u prtljažnom prostoru, 2 svjetla za čitanje naprijed+2 nazad, ambijentalno osvjetljenje, držač za boce 1,5l kod pretinaca prednjih vrata, zatvoreni pretinac kod instrument table, mlaznice za čišćenje prednjih svjetala, projektori (LED) u retrovizorima sa ŠKODA logom, Kessy sistem otključavanja.

Dodatna oprema na testnom automobilu: Produžena garancija 4 godine ili 120.000 km, stražnja kamera, odabir načina vožnje + OFF ROAD tipka, za 4x4, Alu točkovi MYTIKAS 7J x 18 - 4 komada, paket za loše puteve, preklopivi stolići kod naslona prednjih sjedišta, FRONT ASSIST - adaptivni tempomat 160 km/h, LANE ASSIST + detektor mrtvog ugla, komforna telefonija (wireless konekcija+bežično punjenje)+WLAN+rSAP+LTE, El. podešavanje sjedišta vozača + funkcija memorije, VARIOFLEX sjedišta, AUTO LIGHT ASSIST , automatska kontrola dugih i kratkih svjetala + samozatamnjujuće unut. ogledalo+senzor za svjetlo i senzor za kišu, Family paket, DAB - Digitalni prijem za radio, CANTON SOUND SYSTEM (10 zvučnika+digitalni ekvilajzer), Prednji naslon za ruku JUMBO BOX + 230 V utičnica + USB utor, navigacioni uređaj COLUMBUS sa integrisanim mapama Europe + glasovno upravljanje, alu pedale gasa, (kvačila) i kočnice, Infotainment Online, grijana sjedište naprijed i nazad, virtuelna pedala, dodatno grijanje, PARK ASSIST - Parking asistent+parking senzori naprijed i nazad, personalizacija - odabir načina vožnje (3 opcije), bez paketa za pušače, MAXI DOT u boji, grijana tečnost za čišćenje prednjeg/stražnjeg stakla, SMART LINK + Wireless RSE, 2C2C Business siva metalik boja karoserije.

Garancija: 4 godine ili 120.000 pređenih kilometara.