Tužilaštvo BiH
161

Tužilac Miroslav D. Marković samostalno odlučio da ne podiže optužnicu protiv Dodika i Cvijanović

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilačke odluke u predmetu u vezi s neustavnim referendumom u entitetu Republika Srpska samostalno je donio postupajući tužilac Miroslav D. Marković, rečeno nam je u Tužilaštvu BiH.

"Postupajući tužilac će u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine o detaljnim razlozima donošenja odluke o obustavi istrage informisati podnositelja prijave, kao i ispitane osumnjičene", kazali su nam iz Tužilaštva BiH.

Na ovaj način Tužilaštvo BiH odbacilo je spekulacije da je odluka o izostavljanju predsjednika RS-a Milorada Dodika i premijerke RS-a Željke Cvijanović donesena na zahtjev vršiteljice dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Iz Tužilaštva BiH nisu nam željeli odgovoriti na pitanje zbog čega optužnicom nisu obuhvaćeni predstavnici Vlade RS-a na čelu sa Željkom Cvijanović s obzirom na to da je Vlada RS-a finansirala održavanje referenduma i izdavala uputstva drugim organima u vezi s referendumom.

Naime, Vlada RS-a je na sjednici održanoj 18. augusta 2016. godine usvojila finansijski plan za provođenje neustavnog referenduma, čime je zapravo i omogućeno praktično kršenje Ustava BiH.

"Ministarstvo finansija će predložiti Vladi Republike Srpske izvore i modalitete osiguranja sredstava, u iznosu od 1.425.390,00 KM, predviđenih finansijskim planom za provođenje referenduma", saopćeno je 18. augusta prošle godine iz Vlade RS-a.

Vlada premijerke Cvijanović tada je zadužila Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske da, u saradnji s JU Službeni glasnik Republike Srpske, izvrši nabavku cjelokupnog glasačkog materijala i pratećeg materijala za provođenje referenduma.

"Vlada RS-a je zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da u okviru svoje nadležnosti, a u skladu s Odlukom o raspisivanju referenduma i Zakonom o referendumu, osigura i izvrši koordinaciju aktivnosti s lokalnim zajednicama u smislu izvršavanja obaveza istih u postupku provođenja referenduma", saopćeno je tada iz Vlade RS-a.

Zaduženo je i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da koordinira aktivnosti predstavništava Republike Srpske u inozemstvu na pružanju podrške na organizovanju referenduma u inozemstvu.

Iz Tužilaštva BiH nisu željeli odgovoriti ni na pitanje zbog čega optužnicom nije obuhvaćen predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je 15. jula 2016. godine potpisao "Odluku o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma" (broj: 02/1-021-894/16), a koja je i objavljena na web stranici Narodne skupštine RS-a.

Isti dan objavljena je i "Odluka o izboru članova u Republičku komisiju za sprovođenje referenduma" (broj: 02/1-021-896/16) koju također potpisuje Čubrilović.

Pored toga, Čubrilovićev potpis stoji i na "Odluci o konstatovanju rezultata republičkog referenduma" (broj: 02/1-021-1148/16) koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 1. decembra 2016. godine poništio i proglasio neustavnom.

Ostaje nejasno i da li će Sjedinjene Američke Države (SAD) nakon odluke Tužilaštva BiH ukinuti sankcije Miloradu Dodiku koje su uvedene zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno nepoštivanja Ustava BiH, sprovođenjem referenduma u RS-u.