Nakon sjednice SNSD-a
14

Dodik: Predložit ćemo partnerima da ne izađemo na izbore, trebat će nam podrška svih stranaka

A. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se medijima nakon današnje sjednice Predsjedništva ove stranke i kazao da će na današnjem sastanku s entitetskom koalicijom predložiti da se ne izađe na izbore po Izbornom zakonu kojeg je predložio visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Naš prijedlog je da se na izborima ne učestvuje po zakonu koji je predložio visoki predstavnik. To je moguće obezbijediti ako sve političke partije u RS-u prihvate da RS ima pravo provoditi izbore po svom zakonu. Ostajemo pri podršci donošenja izbornog zakona. Cijenimo da će tu trebati neko vrijeme. Dijalog s opozicijom iz RS-a po tom pitanju je neophodan. Treba s opozicijom razgovarati da se ne učestvuje na ovim izborima po nametnutim odlukama", kazao je.

Ocijenio je da je situacija na nivou BiH "konfuzna".

"Oni (Bošnjaci op. a.) su sad u fazi stvaranja stalnog krivca od RS i njenih najvećih funkcionera, to govori o njihovoj nesposobnosti na nivou bošnjačke strukture da bilo šta sami urade, sve je zasnovano na podršci koju očejkuju od ambasada drugih zemalja", kaže.

Osvrće se na Rezoluciju o Srebrenici.

"Osuđujemo donošenje Rezolucije kao nedogovoreni akt na nivou BiH. Zahvaljujemo zemljama koje iskazuju spremnost da ne glasaju, svjesne činjenice da će to izazvati nove probleme u okviru BiH. Ta rezolucija je podmukao način da se na dugoročan način moralno diskvalifikuje sropski narod. Mi ne prihvatamo bilo kakve razgovore o tom pitanju. To je zloupotreba bošnjačkog ambasadora u UN-u. To će ostaviti nesagledive posljedice prema mogućnosti da se u BiH dalje vrši dogovaranje. RS će odrediti svoj odnos prema tom pitanju. Mi ćemo ostati privrženi slovu Dejtona. Ono što nije nadležnost BiH više se o tome neće razgovarati. To ćemo uraditi odmah nakon donošenja Rezolucije", kazao je.

Pozdravio je organizaciju svesrpskog sabora.

"Vjerujem da ćemo donijeti opšte mjere vezano za naše ponašanje i u Srbiji i RS i svih naših naroda u drugim zemljama", kazao je povodom toga.

Ekonomska situacija u RS-u je, kako kaže, dobra.

"Mi smo u manje od pet mjeseci kreirali dodatnih 5.000 radnih mjesta. Povećali smo domaći proizvod za dvije milijarde kroz investicije i domaću potrošnju. Imamo stabilne izvore prihoda. Ekonomska politika koju vodimo dovela je do stabilizacije penzionog i zdravstvenog fonda, ali i svih socijalnih fondova. Nema značajnijih izazova za ukupni okvir budžeta. Do zastoja u penzijama i platama neće doći", dodao je.

Upitan je da prokomentariše izlaganja visokog predstavnika Christiana Schmidta i člana Predsjedništva Denisa Bećirovića u Vijeću sigurnosti.

"Nevjerovatno je do čega je došlo Vijeće sigutrnosti. Koristeći uticaj SAD-a i saveznika doveli su neimenovanog Schmidta da se obraća, on nije trebao tamo biti. Britanci, Franczuzi i Amerikanci to ignorišu. Sila Boga ne moli. Želim skrenuti pažnju da nije usaglašen nastup Bećirovića pred Vijećem sigurnosti. On se lažno predstavljao na najvišem nivou svjetskog organa. I zamislite, oni su to prihvatili. Vijeće sigurnosti je sada postalo faktor destabilizacije u BiH, umjesto da bude faktor stabilizacije. Tamo vidimo potpunu podjelu po pitanju stavova. Vrlo je važno da se putem ruskog predstavnika dostavio izvještaj koji je napisala Vlada RS-a".

Osvrnuo se na to što je i on pominjan tokom sjednice.

"Ja sam tamo često pominjano ime, možda i najčešće od strane zapadnih partnera. Nikakav rat mi ne vodimo, ne naoružavamo se, nemamo nikakve ratne ambicije. Mi želimo kvalitetno u skladu s Dejtonom vodimo svoje politike", kazao je.