Simbolična lokacija
38

Srbija odobrila ugovor o gradnji hotela Trumpovom zetu u vrijednosti od 500 miliona dolara

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Srbija je odobrila ugovor s Jaredom Kushnerom, zetom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, o planovima za izgradnju luksuznog hotela na mjestu bivšeg ministarstva odbrane u Beogradu.

Dogovor, koji je u četvrtak izazvao proteste u Beogradu, postignut je sa filijalom Kushner's Affinity Partners, investicionog fonda od tri milijarde dolara koji podržava državni fond Saudijske Arabije.

"Vlada Srbije je za partnera u ovom poduhvatu odabrala uglednu američku kompaniju, koja će investirati u revitalizaciju nekadašnjeg kompleksa Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu", navodi se u saopćenju zvaničnika Vlade Srbije objavljenom u srijedu.

Kompleks su bombardovale 1999. godine NATO snage uz podršku SAD-a tokom sukoba na Kosovu. Trump je razmišljao o izgradnji hotela na tom mjestu 2013. godine, piše The New York Times.

Kushner također planira dva projekta luksuznih hotela u Albaniji. Ovi poslovima su među najvećim koje je sklopio od osnivanja investicione firme.

Projekti u Srbiji i Albaniji uključuju direktne ustupke Beograda i Tirane. Oni bi mogli tražiti mjere od strane Sjedinjenih Američkih Država, kao što je podrška nastojanjima Srbije da se pridruži Evropskoj uniji.

Vlada Srbije je u saopćenju navela da će zadržati vlasništvo nad lokacijom i da grupa investitora, Affinity Global Development, ima određeni vremenski period da završi projekat, ili će zemljište biti vraćeno pod kontrolu vlade.

Ugovor uključuje 99-godišnji zakup i sporazum o podjeli dobiti od razvoja područja od tri bloka sa Vladom Srbije. To je izazvalo kritike, između ostalih, od opozicionih lidera u Skupštini Srbije.

Neki u Srbiji se protive tom planu zbog uloge SAD-a u bombardovanju Srbije 1999. godine.

"Neko pokušava da raščisti nered koji su uradili, a oni nisu ti koji bi trebalo da rade bilo šta na ovom mjestu", rekao je Dragan Jonić, narodni poslanik.

"Upotrijebit ćemo sva pravna sredstva i građansku neposlušnost da ovo zaustavimo", dodao je,