Ratna prekretnica
19

Čini se da su SAD odobrile Ukrajini napade američkim oružjem na teritorij Rusije

S. M.
Ukrajina je vjerovatno dobila dozvolu od Sjedinjenih Američki Država da koristi američko oružje za napad na rusku teritoriju, objavio je Le Monde 16. maja, analizirajući izjave američkog državnog sekretara Antonya Blinkena tokom njegove posjete Kijevu.

Svojim odgovorom na pitanje novinara da li Washington još uvijek zabranjuje Ukrajini korištenje američkog oružja na ruskoj teritoriji, Blinken je otvorio put za upotrebu zapadne opreme protiv ruskih jedinica koje se nalaze izvan Ukrajine, piše list.

"Nismo ohrabrili niti omogućili udare izvan Ukrajine, ali na kraju Ukrajina mora sama donijeti odluke o tome kako će voditi ovaj rat", rekao je državni sekretar 15. maja.

Naglasio je da će nastaviti podržavati Ukrajinu sa oružjem koje joj je potrebno da pobjedi.

Ukrajina je morala da se pridržava zabrane zbog svoje kritične zavisnosti od zapadne pomoći, ali "ruska ofanziva na oblast Harkov 10. maja promijenila je sve", piše Le Monde.

Ukrajinci su nekoliko sedmica gledali kako neprijatelj skuplja snage u blizini granice, ali nisu bili u mogućnosti da izvrše preventivni udar na njih, navodi se u članku.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron obećao je 3. maja 3,74 milijarde dolara godišnje vojne pomoći Ukrajini "koliko god bude potrebno", dodajući da London nema ništa protiv toga da Ukrajina koristi oružje za napad na Rusiju.

Le Monde smatra Cameronove i Blinkenove izjave "znakom namjerne promjene stava Zapada" po ovom pitanju