Koristio teške riječi
85

Kim Jong Un zaprijetio da će "potpuno uništiti" SAD i Južnu Koreju ako bude provokacija

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un naredio je svojoj vojsci da "temeljito uništi" Južnu Koreju i Sjedinjene Države ako "bude isprovocirana".
SAD i Južna Koreja pojačale su vojnu i političku saradnju 2023. godine kada je Sjeverna Koreja izvela rekordan broj testova oružja, uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo (ICBM), i postavila svoj prvi špijunski satelit u orbitu.

Na sastanku sa najvišim komandujućim oficirima Sjeverne Koreje u Pjongjangu u novogodišnjoj noći, Kim je rekao da bi njegova vojska trebala "uništiti" neprijatelja ako bude provocirana, saopćila je u ponedjeljak zvanična korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Kim je već najavio da planira poslati još tri satelita u svemir i dalje razvijati arsenal oružja svoje zemlje ove godine.

"Ako se neprijatelj odluči za vojnu konfrontaciju i provokaciju protiv DNRK, naša vojska bi trebala zadati smrtonosni udarac kako bi ih potpuno uništila mobilizacijom svih najtežih sredstava i potencijala bez oklijevanja", rekao je Kim.

Kimovi komentari podsjećaju na retoriku prošlosedmičnih stranačkih sastanaka.

Tokom petodnevnog događaja za utvrđivanje političkog dnevnog reda za 2024., sjevernokorejski lider optužio je SAD da predstavljaju "različite oblike vojne prijetnje".

Kim je na sastanku rekao da više neće tražiti pomirenje i ponovno ujedinjenje sa Južnom Korejom, ističući "nekontrolisanu krizu" za koju je rekao da su je pokrenuli Seul i Washington.

U svom novogodišnjem obraćanju u ponedjeljak, južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao je da će ojačati preventivne napade, raketnu odbranu i uzvratne sposobnosti svoje vojske kao odgovor na sjevernokorejsku nuklearnu prijetnju.

"Republika Koreja gradi istinski, trajni mir snagom, a ne pokorni mir koji zavisi od dobre volje protivnika", rekao je Yoon.

Pjongjang je sebe proglasio "nepovratnom" nuklearnom silom 2022. godine i više puta je ponavljao da nikada neće odustati od svog programa nuklearnog oružja, koji smatra ključnim za svoj opstanak.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) usvojilo je mnoge rezolucije kojima se Sjeverna Koreja poziva da zaustavi svoje nuklearne programe i programe balističkih projektila otkako je Pjongjang prvi izveo nuklearni test 2006. godine.

S obzirom na to da SAD održavaju predsjedničke izbore u novembru, a Donald Trump se ponovo kandiduje, analitičari sugerišu da se Kim možda nada da će mu prošireni nuklearni arsenal dati polugu protiv SAD-a ako Trump ponovo bude izabran.

U 2018. i 2019., Kim se sastao s Trumpom u tri navrata, ali je nalet diplomatije propao nakon što su SAD odbile Kimovu ponudu da demontiraju njegov glavni nuklearni kompleks, što je ograničeni korak, u zamjenu za opsežna smanjenja sankcija koje predvode SAD.

Od 2022. godine, Sjeverna Koreja je izvela više od 100 raketnih testova, što je navelo SAD i Južnu Koreju da prošire svoje zajedničke vojne vježbe.

S druge strane, mediji su saopštili da su Kim i kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak razmijenili novogodišnje poruke o jačanju bilateralnih veza.

Sjeverna Koreja se suočava sa sumnjama da je isporučila konvencionalno oružje za ruski rat u Ukrajini u zamjenu za sofisticirane ruske tehnologije za poboljšanje sjevernog programa naoružanja.

Uspješno lansiranje špijunskog satelita uslijedilo je dva mjeseca nakon što je Kim otputovao u Rusiju gdje je održao samit s predsjednikom Vladimirom Putinom i obišao ruske fabrike oružja.