Ispaljene na Ukrajinu
0

Ukrajinci tvrde da je gotovo polovina sjevernokorejskih raketa koje je ispalila Rusija eksplodiralo u zraku

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Andrii Kostin, šef Ureda glavnog tužitelja Ukrajine, izjavio je da gotovo polovina sjevernokorejskih projektila koje je Rusija lansirala na Ukrajinu tokom zime 2024. nije dosegla cilj jer su eksplodirali u zraku.
Ukrajina je pregledala ostatke 21 od gotovo 50 projektila. Pokazalo se da veliki postotak sjevernokorejskog oružja koje nije bilo ispravno.

"Otprilike polovina sjevernokorejskih projektila izgubila je svoje programirane putanje i eksplodirala u zraku; u takvim slučajevima ostaci nisu izvučeni", kazao je Kostin.

Kostin je Reutersu rekao i da će tužitelji nastaviti istragu o korištenju ovih projektila. Osim toga, Ured glavnog tužitelja još uvijek razjašnjava je li Pjongjang poslao instruktore da promatraju balističke projektile koje su Rusi lansirali.

Krhotine projektila koji je 2. januara pao na ukrajinski grad Harkov bile su sjevernokorejske balističke rakete serije Hwasong-11, rekli su promatrači sankcija Ujedinjenih nacija odboru Vijeća sigurnosti u izvještaju u koje je Reuters imao uvid.

U izvještaju na 32 stranice, UN-ovi posmatrači sankcija zaključili su da "krhotine izvađene iz projektila koji je pao u Harkov Ukrajina, 2. januara 2024. potječu od projektila serije Hwasong-11 iz DNRK-a" i krše embargo na oružje za Sjevernu Koreju.