Reakcija američkog lidera
133

Biden odluku da se traži nalog za hapšenje Netanyahua i Gallanta nazvao skandaloznom

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je zahtjev tužioca Međunarodnog krivičnog suda za nalozima za hapšenje izraelskih čelnika nazvao skandaloznim.

Dodao je da između Izraela i Hamasa "ne postoji nikakav znak jednakosti."

"I bit ću jasan, šta god taj tužilac insinuirao, između Izraela i Hamasa nema znaka jednakosti, baš nikakvog", rekao je Biden.

Američki državni sekretar Anthony Blinken saopćio je da SAD odbacuje zahtjev tužilaštva Međunarodnog suda za naloge za hapšenje izraelskih dužnosnika i vođe Hamasa.

"Odbacujemo i tužilačko izjednačavanje Izraela s Hamasom", rekao je Blinken i istaknuo da bi odluka Suda o hapšenjima mogla ugroziti napore za uspostavu primirja, oslobađanje talaca i povećanje humanitarne pomoći Gazi.

Oglasio se i američki ministar obrane Austin Lloyd koji je rekao da želi da Izrael izvodi preciznije udare kako bi se nanijelo manje štete infrastrukturi Pojasa Gaze.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan zatražio je od sudaca Međunarodnog krivičnog suda da odobre naloge za hapšenje za tri vođe Hamasa i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom sedmomjesečnog rata u Gazi, objavljeno je u ponedjeljak na web stranici suda.

U obrazloženju zahtjeva za odobravanjem naloga za hapšenje Khan navodi da, na temelju dokaza koje je prikupio i analizirao njegov Ured, postoje razumni temelji za vjerovanje da su Yahya Sinwar (vođa pokreta Hamas u Pojasu Gaze), Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, poznatiji kao Deif - zapovjednik oružanog krila Hamasa tzv. brigada Al-Qassam i politički lider Hamasa Ismail Haniyeh krivično odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriju Izraela i Države Palestine od barem 7. oktobra 2023., a izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant od 8. oktobra.