Velika tragedija
49

Otkriven uzrok helikopterske nesreće u kojoj je stradao predsjednik Irana

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana nastala je kao rezultat "tehničkog kvara" helikoptera kojim su letjeli, izvještavaju danas iranski mediji.

Oni su putovali sa iranske granice sa Azerbejdžanom nakon otvaranja projekta brane kada se helikopter srušio u planinskom području u blizini grada Jolfa.

Timovi za potragu i spašavanje satima su pretraživali neravno područje guste šume kroz kišu i maglu prije nego što su pronašli mjesto nesreće. Nije bilo preživjelih.

Mohammad Ali Shabani, stručnjak za Bliski Istok, smatra da bi predstojeći, prijevremeni izbori koji će zamijeniti Ebrahima Raisija kao predsjednika, mogli biti "prekretnica za Iran", ako vrhovni vođa zemlje dopusti nizu kandidata da se kandidiraju.

"Tvrdio bih da je najposljedičniji neposredni učinak njegove smrti onaj ko će ga slijediti", rekao je Mohammad Ali Shabani, urednik Amwaj.media, CNN-ovoj novinarki Becky Anderson.

Nakon tragedije porodicama su saučešće uputili brojni evropski i svjetski zvaničnici, uključujući predsjednika Rusije Vladimira Putina, predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, ali i lideri Huta i Hamasa, najbližih saveznika Irana.

Inače, Ustav Irana nalaže da će stradalog predsjednika na ovoj funkciji naslijedit prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber, nakon što to odobri iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei.