Nema kvoruma
518

Prekinuta sjednica Gradskog vijeća Sarajeva: Da li sada uopšte postoji većina?

B. T.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što su novoizabrani gradski vijećnici u Sarajevu položili zakletvu i preuzeli mandate održano je tajno glasanje za predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Ipak, nakon sumnji u regularnost određenog broja listića određena je pauza radi usaglašavanja, a sjednica je u konačnici prekinuta.

Za predsjedavajućeg Gradskog vijeća predložena su dva kandidata i to Jasmin Ademović iz Naroda i pravde (Četvorka) i Srđan Srdić. Izbor predsjedavajućeg je putokaz i za izbor gradonačelnika, jer će se vidjeti ko ima većinu. U konkretnom slučaju, ukoliko bi Srdić bio izabran za predsjedavajućeg, Bogić Bogićević ne bi mogao biti gradonačelnik, jer obojica pripadaju istom konstitutivnom narodu.

Ademović je u prvom krugu glasova prema zvanično saopćenim podacima dobio 10 glasova, Srdić pet, dok je 11 glasova bilo "sumnjivo", a dva su bila nevažeća. Stoga je određena pauza kako bi se stranke usaglasile.

S druge strane, kako Klix.ba nezvanično saznaje, Srdić je dobio 12 glasova, a Ademović 14, dok su dva bila nevažeća. Za izbor je potrebna većina od 15 glasova. Taj scenarij otvara sasvim drugo pitanje, a to je da li uopšte postoji većina u Gradskom vijeću. Ukoliko je Srdić dobio najviše glasova za predsjedavajućeg Gradskog vijeća, onda Bogić Bogićević neće moći biti izabran za gradonačelnika.

Nakon pauze na sjednicu se nije vratio određeni broj vijećnika te nije bilo kvoruma za zasjedanje. Kako saznajemo, sjednicu su napustila dva vijećnika koje kontroliše Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Starog Grada, te su glasali protiv Četvorke. Također, sjednicu su napustili vijećnici iz Novog Grada. Prema poslovniku, na sjednici moraju biti 2/3 vijećnika iz svake općine.

Treba istaći da se kod glasanja za gradonačelnika glasa javno, za razliku od tajnog glasanja za predsjedavajućeg vijeća.

Prethodno su vijećnici kojima je Centralna izborna komisija BiH dodijelila mandat danas javnim davanjem i potpisivanjem svečane izjave preuzeli dužnost.

U Gradsko vijeće Grada Sarajeva iz općine Novi Grad Sarajevo mandate vijećnika dobili su Adi Škaljić, Bajro Biber i Alem Logo (Bošnjaci), Toni Vukadin i Drago Jurić (Hrvati), Ratko Orozović (Srbin) i Enisa Spahić (ostali).

Iz Novog Sarajeva u Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabrani su Alma Čengić i Elvedin Korora (Bošnjaci), Marijela Hašimbegović i Danijela Šahat (Hrvati), Srđan Srdić (Srbin) i Samir Bejić i Mirela Džehverović (ostali).

U Gradsko vijeća Grada Sarajeva iz općine Centar izabrani su Jasmin Ademović, Lejla Ćosović i Amra Zulfikarpašić (Bošnjaci), Željko Majstorović (Hrvat), Biljana Lazarević i Dragan Stevanović (Srbi) i Nihad Uk (ostali).

Iz Starog Grada u Gradsko vijeće Sarajeva izabrani su Seid Škaljić, Vedad Deljković, Almedin Miladin i Muamer Mekić (Bošnjaci), Vedran Dodik (Hrvat) i Srđan Simonović i Jasmin Skorupan (Srbi).