Komentar Washingtona
139

Bijela kuća: Iranski predsjednik je čovjek s puno krvi na rukama

A. L.
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći u nedjelju, imao je "krvave ruke" zbog podržavanja ekstremističkih skupina u regiji, objavila je danas Bijela kuća.
Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će SAD nastaviti smatrati Iran odgovornim zbog "destabilizacijskih aktivnosti u regiji."

"Bez sumnje se radilo o čovjeku s puno krvi na rukama", rekao je Kirby.

Kirby je, međutim, rekao da "kao i u svakom drugom slučaju, mi svakako žalimo općenito zbog gubitka života i izrazimo službeno saučešće prema potrebi".

Iran je od SAD-a tražio pomoć nakon pada Raisijeva helikoptera u planinskim predjelima uz granicu s Azerbajdžanom, ali SAD na kraju nije uspio pomoći zbog logističkih razloga, naveo je State Department.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je također novinarima da Raisijeva smrt neće promijeniti temeljni američki stav prema Iranu.

U međuvremenu, Iran je u ponedjeljak najavio da će održati predsjedničke izbore 28. juna, izvještavaju državni mediji, nakon smrti Raisija i njegove pratnje u padu helikoptera.

Ustav Irana nalaže da će stradalog predsjednika na ovoj funkciji naslijedit prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber, nakon što to odobri iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei.