Dan grada
17

Karić održala govor na svečanoj sjednici: Sarajevo je uvijek u herojskoj hrabrosti znalo pjevati slobodi

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održala je u Vijećnici govor povodom održavanje svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva povodom proslave Dana glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, a nakon njega javnosti se obratila i gradonačelnica.

"Ponosno se prisjetimo jednog od svojih simbola. Simbola slobode u kojima je dobro pobijedilo zlo. Tog 6. aprila, heroji su oslobodili grad okova fašizma. Sarajevo je uvijek u herojskoj hrabrosti znalo pjevati slobodi. Nikada naše Sarajevo nije podnosilo život u zaustavljenom vremenu", rekla je Karić.

Poručila je kako je Sarajevo predodređeno da spaja svjetove.

"Nastavljamo naš evropski put s najcivilizovanijim narodima Evrope u čijim smo njedrima davno bili. Vraćamo se sebi, svom zajedničkom biću. Nas su historija i geografija odredili da spajamo svjetove i svjetonazore. Naša je sudbina da spajamo, a ne da razdvajamo", poručila je gradonačelnica.

Na kraju svog govora, Karić je poručila kako je april u Sarajevu metafora za zajedništvo.

"Šestoaprilske nagrade poručuju svima da je naša sloboda neuništiva, da smo domovina mira i znanja, čiji miris uznosimo svijetom, našim susjedima i komšijama. April u Sarajevu je naša metafora zajedništva, fenomen koji je davno dobio neuništiva krila. April u Sarajevu razgaljuje duše, unoseći radost. On je oda narodu bosanskom koji istinu ljubi. Čestitam dobitnicama Šestoaprilskih nagrada na sigurnom i ljepšem putu za budućnost", zaključila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.