Komentari (96)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ali ne, muslimani i Islam su ti koji omalovažavaju i ponižavaju žene. Evo šta se dešava u sred srijede Zapada!
Kod muslimana pravih vjernika ,zena zauzima jedno posebno mjesto,zena se cijeni ,pazi,i nesmije se omalovazavati,al neko uzima zasto je zena pokrivena to nije naredjeno od muskarca nego tako vjera nalaze.
Upravo tako, mnogi miješaju položaj žena u Arabiji prije Islama i Arabiji za vrijeme Islama. Prije hidžre poslanika s.a.w.s žene širom Poluotoka su mučene, zakopavane žive, ubijane odmah po rođenju... Međutim, poslanik s.a.w.s i njegovi ashabi su iz korijena promijenili odnos prema ženama u islamskom svijetu i danas je žena poštovana i slušana isto kao i muškarac, bar u pravim islamskim porodicama.
PRIKAŽI ODGOVORE (20)
Došao Mujo pred Predsjedništvo i parkirao Mercedesa. - Dolazi njemu policajac i veli: Ne možete tu parkirati, tu su Vam Izetbegović, Radmanović, Komšić... - Nema veze - reče Mujo - imam ja alarm!!!
Nije bitno koje si vjere nego kakav si čovjek. Klanjao ti pet ili osamnaest puta dnevno ili išao u vatikan svake nedjelje na misu,ako tučeš ženu ti si običan čmar ;)
Super pobjeda :) pisham se na evropsku demokratiju i koljevku civilizacije.
žene ne mogu nikada imati istu plaću kao muškarac....u mnogim poslovima..ne mogu da odrade kao oni..jednostavno fizićki...a ima poslova gdje imaju žene bolje plaća ali se to ne spominje...evo recimo u pufu...???
Evropa jos jednom dokazala da nije daleko odmakla od srednjeg vijeka i spaljivanja na lomacama...samo su sada nacini i sredstva "uljudjeniji" i "civilizovaniji", nece te fizicki spaliti, ali hoce te finansijski podrediti, sto u danasnjem vremenu bude ravno fizickom unistenju.
po mom mišljenju netačna percepcija stvari. evropskim zakonima je već regulirano da poslodavac mora svakoga čovjeka adekvatno platiti za obavljeni posao bez obzira da li taj posao radio muškarac ili žena. onaj ko primi manje a obavio je istu normu posla može se žaliti i poslodavac će u tom slučaju snositi posljedice. zašto to razdvajati na muškarac i žena.
ukoliko evropski parlament ne zeli garantovati da za isti rad budu isto placeni m i z, onda je to direktni atak na zene. zasto ne zele garantovati, ako je stvarno stanje vec takvo kako kazes? zasto je podnesen izvjestaj u kom se ocigledno naslo za shodno traziti takvu garanciju, posto je ocito da taj izvjestaj pokazuje nesto drugacije stanje na terenu nego sto ti kazes... zasto traze zabranu otpustanja tokom porodiljskog, ako se to inace ne dogadja? ja vjerujem da vecina poslodavaca pazi kako radi i pridrzava se osnovnih normi, ali ako jedan evropski parlament odbije garantovati ravnopravnost polova sto se tice placenosti za isti posao, onda je evropa zaglibila u blatu srednjeg vijeka. licno sam dozivjela da me na intervjuu za posao odbiju s rijecima "idealan ste kandidat, ali vjerovatno cete radjati i ja ne zelim da godinu dana budem bez radnika i samo zato necete dobiti posao!"
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
bilo koju odluku da su donijeli bila bi ispravna i pogresna. malo paradoksalno ali ce mozda pravnici naci odgovor. svi ljudi moraju imati ista prava i to je garantovano ,a isto tako i slobodno trziste iako u praksi nema istih poslova. cak je ispitivanje u nekim zemljama pokazalo da firme gdje je zena direktor imaju oko 7% manju dobit od svojih muskih kolega?!
osnovno ljudsko pravo da ne bude diskriminisan po osnovu spola je uvijek ispred neceg kao sto je slobodno trziste. naravno da postoje isti poslovi u praksi-kad kod istog sefa radite ti i neka zena, imate isti naziv radnog mjesta, isti obim i vrstu posla i ako ti budes vise placen za isti radni ucinak to nikakve veze nema sa slobodnim trzistem. osnovna plata mora da bude ista, a svakom ko ostvari veci radni ucinak treba u skladu s tim srazmjerno povecati platu.
dunja, poznat je moj stav po tom pitanju na portalu tako da ne bih dalje objasnjavao ali ovako: za ISTI posao na kojem kojiem ostvare ISTE rezulate plata treba da bude ista,a to je prakticno nemoguce i cak malo glupa formulacija.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Ostavite se vazova o pravima zene u islamu. Naravno, Kur'an i Sunnet garantujr puna prsva i slobode zeni, ali danasnje stanje u svijetu je daleko od toga. Najveci broj nepismenih zena je kod muslimana. jesam za prava zene, ali nisam za one koji obicajno pravo namecu kao Bogom dato: sunecenje zrnske djece, rukavice,
najveća prava je imao radnik u toku juge u društvenom sektoru. da dobije otkaz morao je stvarno biti debil. i to društvo je bilo nepravedno jer su mnogi primali platu a da praktički nisu ni radili. danas najmanja prava ima radnik na istim tim prostorima jer ga u slučaju otkaza niko ne štiti. ako nema para ne može ni na sud. to nam je u amanet ostavila borba za našu naciju i vjeru. što se tiče ovog odnosa muškarac - žena slažem se s tim da svaki čovjek dakle bilo muškarac ili žena moraju imati istu platu za isti obavljen posao, ali nije potrebno to zakonski garantirati, jer to znači ako poslodavac slučajno da manju platu muškarcu ili ženi isti može biti tužen i osuđen. poznavajući prirodu čovjeka sud bi bio prenatrpan tužbama ili od strane žena ili od strane muškaraca. pravnik se rukovodi pravom i morao bi poslodavca u tom slučaju osuditi. porodiljna prava žene ovim zakonom nisu dirana i u evropi su jako lijepo regulirana , te mnogi komentari na ovaj članak nemaju veze s vezom
radnik koji smatra da su mu neka prava prekrsena, a koji nema novca moze se obratiti besplatnoj pravnoj pomoci koja ce mu saciniti tuzbu (iz iskustva znam da rade vrlo dobre tuzbe), zastupati ga na sudu, a po propisu kantona u kom sam ja nije duzan placati nikakvu taksu za pokretanje parnice. barem toliko... ja sam na porodiljskom bez problema bila punu godinu dana, a moja svekrva prije rata s prvim djetetom 3, a s drugim 6 mjeseci, tada takav zakon bio...
nisam znao za to, lijepo da je tako.
da se razumijemo,,, u poslu zene ne mogu biti nikada na nivou muskarca,, mozda negdje u prosvjeti i kao prodavaci,, ali posao zahtijeva angazman i rad,, a ne kukanje, plakanje, tracanje i pricanje na telefon po 7 sati na dan...
zavidim ti kako si uspio sa tako malo rijeci sve objasniti .
opada natalitet zena ma je poso da sire noge
oženit ćeš se, u to ne sumnjaj.
ja sam vec ozenjen
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
eto to je EU demokratija, zato sto dalje od EU.
je li ovo u pitanju? http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/summary.do?id=1335322&t=d&l=en ne izgleda kao nesta vrijednosti vijesti... ovo je inace iz danasnje rasprave evropskog parlamenta
kako se glasa protiv izvjestaja? inace stvarno me interesuje sta je u pitanju, tipa kako garantujes istu platu? zna li iko link odakle je uzeta vijest?
Volite se
Zeleni prodaše...