Rezolucija nije urota
360

Mehmedović o Cvijanović: Bila je konobarica dok sam ja provodio zakon, mi se vrlo dobro znamo

I. Sa.
Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed govorio je o rezoluciji o Srebrenici, Željki Cvijanović te njenim izjava upućenim njemu, kao i porukama iz susjedne Srbije.

"Rezolucija o Srebrenici nije bilo kakva urota protiv bilo kakvog naroda. To može biti urota protiv politika 90-tih koje, nažalost, neki visokopozicionirani dužnosnici Srbije i manjeg bh. entiteta Republika Srpska pokušavaju ponovo da ožive", ocijenio je Mehmedović.

I ako se oni nalaze u toj političkoj grupaciji koja doživljava to kao urotu, nastavlja Mehmedović, onda su njihovi kriteriji i mjerila potpuno anticivilizacijski.

"Onda mogu govoriti o uroti protiv svojih politika, a ne protiv države Srbije i entiteta RS-a. To je urota protiv jedne politike kojoj je presuđeno na Međunarodnom sudu u Hagu", kategoričan je Mehmedović.

Dizanje prašine iz Srbije i Republike Srpske oko glasanja o Rezoluciji ocijenio je pokušajem homogenizacije Srba da bi, kako kaže, zaštitili sve ono što su Dodik i Vučić sve ove godine radili.

"To je zaštita politika koje su retrogradne, kojima je presuđeno, koje su destabilizirajuće za čitav region, ne samo za Bosnu i Hercegovinu. I čini mi se, konačno određeni diplomatski centri na Zapadu su počeli da shvataju da je destabilizirajući faktor broj jedan u regionu upravo Vučić koji se nije izdigao iznad politika koje je zastupao 90-ih godina. Sarajlije se itekako sjećaju njegovih politika i njegovih radikalnih stavova", naveo je.

Govorio je i o izjavi Željke Cvijanović, članice Predsjedništva BiH koja ga je nazvala "omiljenim mudžahedinskim kumom".

"Dok sam ja provodio zakon, Cvijanović je bila konobarica na prostorima Teslića i mi se vrlo dobro znamo. Nekad kad sam bio općinski vijećnik, bio sam obavezan da prisustvujem vjenčanjima supružnika bez obzira o kome se radilo. Kod nas se to ne zove kumstvo, ja sam bio kao dužnosnik Općinskog vijeća prisutan na određenim vjenčanjima i ja se toga ne stidim. To je poštivanje porodičnog zakona koji je tada vrijedio. Kako ona to tretira u javnosti - to je recikliranje nekih tekstova koje su proizvodili upravo oni koji su vršili agresiju na BiH", odgovorio je Mehmedović za emisiju Mreža.