Objavio Sanchez
479

Veliki dan za Palestinu: I Španija je priznala kao državu, Kongresom se prolomio aplauz

V. K.
Premijer Španije Pedro Sanchez saopćio je na današnjoj sjednici Kongresa kako će Španija slijediti korake Norveške i Irske te priznati državu Palestinu.

Na sjednici Kongresa koja je počela u 9 sati, Sanchez je odmah na početku zasjedanja govorio o priznanju Palestine.

"Došlo je vrijeme da se sa riječi pređe na djela. Mi ćemo braniti palestinsku državu zbog koherentnosti. Mi branimo istu odluku u Ukrajini i Palestini", rekao je Sanchez.

Nakon ove rečenice, u Kongresu Španije uslijedio je ogroman aplauz prvenstveno predstavnika ljevice odnosno Socijalističke radničke partije i pokreta Sumar.

Baš kao i u slučaju Norveške i Irske, priznanje će postati pravosnažno 28. maja.

"Neophodno je održati ideju o dvije države. Netanyahu se oglušuje i kažnjava stanovništvo glađu i terorom. Netanyahu nema mirovni projekat za Palestinu", poručio je Sanchez.

Prvi koji su danas održali konferenciju za medije bili su političari iz Norveške, a premijer je rekao kako je priznanje Palestine neophodan korak ka miru.

"Usred rata, sa desetinama hiljada mrtvih i ranjenih, moramo održati u životu jedino što može pružiti siguran dom i Izraelcima i Palestincima. Dvije države koje mogu živjeti u miru jedna s drugom", rekao je Store.

Nedugo nakon toga uslijedilo je i obraćanje zvaničnika Irske.

"Stajao sam ovdje prije nekoliko sedmica s premijerom Španije. Došao je taj trenutak. Danas, Irska priznaje državu Palestine. Podnijet ćemo nacionalne korake koji su neophodni kako bi odluka postala pravosnažna. Radujem se da će nam se u narednim sedmicama pridružiti i druge države. Ovo je historijski trenutak za Irsku, ali i Palestinu. Vjerujemo u slobodu i pravdu. Vjerujemo da je trajan mir jedino moguće osigurati na slobodnoj volji slobodnih ljudi", rekao je na press konferenciji Simon Harris.