Potvrdio premijer
577

Historijska odluka: Norveška i zvanično priznala Palestinu kao državu

V. K.
Norveški premijer saopćio historijsku odluku (Foto: NRK)
Norveški premijer saopćio historijsku odluku (Foto: NRK)
Zvaničnici norveške vlade danas su održali konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na situaciju na Bliskom istoku te su između ostalog saopćili historijsku odluku o priznanju Palestine kao države.
Ovu odluku na konferenciji za medije saopćili su ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide i premijer Jonas Gahr Store.

Kako je naglasio premijer Norveške, priznanje će stupiti na snagu 28. maja.

"Ne može biti mira bez uspostavljanja palestinske države", rekao je premijer tokom konferencije za medije.

"Usred rata, sa desetinama hiljada mrtvih i ranjenih, moramo održati u životu jedino što može pružiti siguran dom i Izraelcima i Palestincima. Dvije države koje mogu živjeti u miru jedna s drugom", rekao je Store.

Poručio je i kako Palestinci imaju fundamentalno pravo na sopstvenu državu.

"Ne može biti rješenja o dvije države bez palestinske države. Drugim riječima, za mir na Bliskom istoku potrebna je palestinska država", mišljenja je premijer.

Palestina ima svoj konzulat u Norveškoj od 2011. godine, a norveške vlasti su počele koristiti "Palestinu" u odnosu na palestinske teritorije,. Ranije u maju Norveška je glasala za članstvo Palestine u UN-u.

Šef norveške diplomatije Espen Barth Eide je u nekoliko navrata rekao da je priznanje neizbježno, ali da to mora biti učinjeno u koordinaciji s drugim zemljama.

"Ne želimo 'državu Hamasa', već jednu palestinsku državu koja se politički drži zajedno i čiji izvor su zapravo palestinske vlasti", rekao je Eide ranije.

Podsjetimo, mediji u Irskoj i Španiji danas su objavili kako bi vlade ove dvije države danas također trebale saopćiti odluku o priznanju Palestine čime će ovaj dan za Palestince uistinu postati historijski.

Nedavno je i Generalna skupština UN-a održala sjednicu na kojoj je usvojena odluka kojom se ojačava status Palestine te se poziva Vijeće sigurnosti da ponovno razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama.

Rezoluciju su podržale 143 države, devet uključujući SAD je bilo protiv, a 25 država je bilo suzdržano. Rezoluciju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, nakon što su SAD rezoluciju sličnog sadržaja blokirale u Vijeću sigurnosti.