Svijet
0

Norac i Ademi odbacili krivnju za zločine u Medačkom džepu

FENA
AP
AP
Optuženi hrvatski generali Mirko Norac i Rahim Ademi ustvrdili su danas na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratne zločine u akciji Medački džep.

Nakon što im je zamjenik glavnog državnog odvjetnika Antun Kvakan pročitao osnovne naglaske iz optužnice koja s obrazloženjem broji više od stotinu stranica generali su kazali da razumiju što im se stavlja na teret.

No, dodali su da se ne osjećaju krivima niti za jednu točku optužnice, koju je hrvatsko pravosuđe prije dvije godine preuzelo od tužiteljstva Haškog suda.

Navodi iz optužnice koje je Kvakan pročitao na sudu sadrže bizarne opise iživljavanja nad civilima, uglavnom starcima, rušenja kuća, krađe stoke i mućenja civila do smrti.

Iako je akciju oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija izvedenu u rujnu 1993. proglasilo legitimnom, tužiteljstvo Norca i Ademija optužuje za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti. Tereti ih za zločine nad civilima te pretjerano i selektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili. U optužnici su poimenice navedeni svi stradali civili i vojni zarobljenici, od kojih su neki, navodno, okrutno zlostavljani i masakrirani.

U sudnici je u tijeku predlaganje svjedoka, a zamjenik glavnog državnog odvjetnika Kvakan kazao je da će pred sud pozvati i najviše hrvatske vojne i političke čelnike iz ratnog vremena poput Ivana Jarnjaka te generale Mladena Markača, Davora Domazeta Lošu, Matu Laušića, Petra Stipetića i Željka Sačića.

Kao svjedoci će biti saslušani i zapovjednici pojedinih jedinica na ličkom ratištu, kako bi se utvrdilo od koga su primali naređenja i kako se planirala akcija Medački džep.