31 godina od zločina
63

Kako je u "vozu smrti" oteto 20 civila: Sudilo se u tri države, ali porodice i dalje čekaju pravdu

S. Š.
Prvooptuženi pred Sudom BiH Luka Dragičević oslobođen optužbi
Prvooptuženi pred Sudom BiH Luka Dragičević oslobođen optužbi
Pod komandom Milana Lukića, pripadnici Vojske RS-a su prije 31 godinu oteli grupu putnika iz voza na relaciji Beograd - Bar, a nakon toga ih i likvidirali. Za ovaj zločin, sudski postupak je vođen pred sudovima i u Sarajevu, Beogradu i Podgorici.
Prije 31 godinu su pripadnici srpskih jedinica na željezničkoj stanici u Štrpcima, u Bosni i Hercegovini, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar izveli 20 putnika i potom ih ubili.

Za ovaj zločin sudilo se pripadnicima Vojske RS-a i pred Sudom Bosne i Hercegovine i pred Višim sudom u Beogradu kao i sudom u Podgorici, no ishodi sudskih presuda umnogome se razlikuju, a odnose se na isti zločin.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u augustu 2023. godine potvrdilo prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske RS-a osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su prvostepenom presudom osuđeni na po 13 godina zatvora jer su kao saizvršioci učestvovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd - Bar, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je, kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada, dao naređenje za odvođenje civila.

Sutkinja Vesna Jesenković je rekla da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Dragičević optuženom Bobanu Inđiću povjerio zadatak i izdao naredbu za mučenje i ubijanje civila.

Željeznička stanica Štrpci u općini Rudo
Željeznička stanica Štrpci u općini Rudo

Posebnom presudom je Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora za učešće u otmici civila iz voza u Štrpcima u februaru 1993. i njihovim ubistvima na području Višegrada. Postupak je protiv Inđića zasebno vođen jer je 2021. godine izdvojen od ostalih osuđenih za ovaj zločin jer je Inđić bio u Srbiji osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće.

Postupak u Srbiji i Crnoj Gori

U oktobru 2023. godine, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo prvostepenu presudu kojom su pripadnici jedinice tzv. "Osvetnici" Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni na po deset godina zatvora, a Dragana Đekić na pet godina zatvora. Optuženi Ljubiša Vasiljević je preminuo tokom trajanja postupka.

Pripadnici jedinice Vojske RS-a poznatije kao
Pripadnici jedinice Vojske RS-a poznatije kao "Osvetnici" (Foto: Facebook)

Beogradski sud je, potom, vratio predmet na ponovno postupanje i ono je počelo 30. januara.

Svoju odluku o poništavanju prvostepenu presude te ponovnom otvaranju postupka, Apelacioni sud u Beogradu je obrazložio time da je prvostepena presuda "zasnovana na bitnoj povredi odredbi krivičnog postupka".

Sud je naveo i to da je prvostepeni sud propustio da odluči o prijedlozima odbrane o ispitivanju Milana Lukića, komandanta jedinice tzv. "Osvetnici", čije je ispitivanje bilo od "odlučnog uticaja na donošenje zakonite i pravilne odluke" jer je on, i po stavu prvostepenog suda, bio "najodgovornije lice i od početka do kraja učesnik i svjedok svih događaja koji su bili predmet ovog krivičnog postupka".

Porodice žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, još moraju čekati na pravdu za one koji se smatraju odgovornim za ovaj zločin.

"U povodu godišnjice izražavamo duboko žaljenje zbog odnosa srbijanskih vlasti, a naročito suda u Beogradu, prema žrtvama ovog ratnog zločina i njihovim porodicama. Da izrečene sramno niske kazne nisu najgori ishod pokazao je potez Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu čime je ponovo omalovažio žrtve, a porodicama ugasio nadu za pravdu. Umjesto da se odugovlači proces, Srbija je ovim suđenjem mogla pokazati kako se jedna država nosi sa svojim zlikovcima. Ostaje joj da na ispitu ljudskosti ne padne u potpunosti nego da ubijenima prizna status civilnih žrtava rata, a njihovim porodicama pruži odgovarajuću novčanu naknadu", kazali su ovim povodom iz Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije u Sarajevu.

Pred sudovima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini je za zločin u Štrpcima osuđeno deset osoba. Nebojša Ranisavljević, komandir voda "Skakavac" Interventne čete Višegradske lake pešadijske brigade Vojske RS-a, osuđen je pravnosnažno presudom Vrhovnog suda Crne Gore 2003. godine na kaznu zatvora od 15 godina.

Žrtve:

  • Adem Alomerović (59), iz Prijepolja,
  • Ismet Babačić (30), iz Podgorice,
  • Fehim Bakija (43), iz Bijelog Polja,
  • Tomo Buzov (52), iz Beograda,
  • Rasim Ćorić (40), iz sela Zaluga,
  • Senad Đečević (16), iz Bara,
  • Muhedin Hanić (27), iz Prijepolja,
  • Rifet Husović (26), iz Bijelog Polja,
  • Nijazim Kajević (30), iz Prijepolja,
  • Esad Kapetanović (19), iz Bijelog Polja,
  • Iljaz Ličina (43), iz Bijelog Polja,
  • Fikret Memović (40), iz Prijepolja,
  • Safet Preljević (22), iz Prijepolja,
  • Jusuf Rastoder (45), iz Podgorice,
  • Šećo Softić (48), iz Bijelog Polja,
  • Džafer Topuzović (55), iz Prijepolja,
  • Fevzija Zeković (54), iz Prijepolja,
  • Halil Zupčević (49), izbeglica iz Trebinja,
  • Zvjezdan Zuličić (23), izbeglica iz Sarajeva,
  • Neidentifikovani čovjek iz Sjenice.