U Italiji
0

Meloni: Papa Franjo prisustvovat će samitu G7 o izazovima umjetne inteligencije

FENA
Giorgia Meloni i papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Giorgia Meloni i papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo prisustvovat će ovogodišnjem samitu čelnika Grupe sedam (G7) industrijskih sila na sesiji o izazovima koje predstavlja umjetna inteligencija (AI), izjavila je u petak talijanska premijerka Giorgia Meloni.

Sastanak se održava u južnoj italijanskoj regiji Pulja od 13. do 15. juna i okuplja čelnike Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Britanije, Francuske, Italije, Kanade i Japana, kao i nekoliko posebno pozvanih gostiju.

"To je prvi put u historiji da će Papa učestvovati u radu G7", kazala je Meloni u video poruci.

Dodala je da će se Papa pridružiti sesiji o umjetnoj inteligenciji, nazivajući to "jednim od najvećih antropoloških izazova našeg vremena".

"Uvjerena sam da će prisustvo njegove svetosti dati odlučujući doprinos u izradi etičkog i kulturnog regulatornog okvira za umjetnu inteligenciju", kazala je.

Italija, koja trenutno predsjedava G7, ove je sedmice odobrila nacrt zakona koji ima za cilj postavljanje osnovnih pravila za korištenje umjetne inteligencije, izdvajanje ulaganja u sektor i postavljanje sankcija za zločine povezane s tom inteligencijom.

"To je tehnologija koja može stvoriti velike mogućnosti, ali također donosi ogromne rizike, a i neizbježno utiče na globalnu ravnotežu - kazala je Meloni u petak, dodajući da umjetna inteligencija mora biti "usmjerena na čovjeka i pod kontrolom čovjeka", prenosi Reuters.