Nova ruska ofanziva
90

Zelenski se obratio naciji: Uzvraćamo udarac Rusiji, poslali smo dodatne snage na harkovski front

F. H.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izvijestio je da će Ukrajina rasporediti dodatne snage na bojišnice u Harkovu nakon intenziviranih ruskih aktivnosti na granici s Harkovskom regijom.

"Oblast Harkov je glavni fokus. Danas su ruske trupe pokušale proširiti operacije protiv Ukrajine. Svjesni smo veličine snaga osvajača i vidimo njihov plan. Naši vojnici, naše topništvo, naši dronovi uzvraćaju napadačima. Zahvalan sam svakom našem vojniku, svakom naredniku, svakom oficiru koji brani naše položaje na najbolji mogući način. Šaljemo još trupa harkovskom frontu. I duž naše državne granice i duž cijelog fronta, uvijek ćemo uništavati osvajače kako bismo omeli sve ruske ofanzivne namjere", kazao je Zelenski u večernjem obraćanju.

Ukrajinski predsjednik rekao je da ga je vrhovni zapovjednik Oleksandr Sirskii izvijestio i ujutro i navečer.

"Osiguravamo sve što je potrebno za zaštitu naših pozicija", kazao je Zelenski i dodao da je u stalnom kontaktu i sa ministrom odbrane.

Zelenski je naglasio kako je važno da partneri podupiru oružane snage i otpornost Ukrajine pravovremenim opskrbama.

"Paket koji stvarno pomaže je oružje koje je dopremljeno u Ukrajinu, a ne samo najava paketa. Zahvaljujem svakom čelniku koji vidi situaciju ovdje", kazao je Zelenski.

Dana 10. maja pojavili su se izvještaji da su ruske okupacijske snage intenzivirale svoje aktivnosti u Harkovskoj oblasti i da tamo traju borbe.

Tijekom brifinga sa slovačkom predsjednicom Čaputovom, predsjednik Zelenski potvrdio je da su ruske trupe pokrenule novi val ofanzivnih akcija u Harkovskoj oblasti.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane izvijestilo je da su rezervne jedinice poslane na sjever Harkovske oblasti.