EU predstavili kao smrt
35

Poljski desničari i poljoprivrednici ustali protiv Evropske unije: "Neka Brisel jede crve"

B. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Hiljade poljskih poljoprivrednika i desničarskih aktivista održali su danas demonstracije u Varšavi protiv poljoprivredne politike Evropske unije.

Demonstranti su se oglasili sirenama i zapalili vatromet u znak podrške zahtjevima za smanjenje mjera EU za zaštitu okoliša. Glasnogovornica varšavske općine rekla je da je bilo prisutno između 30.000 i 35.000 ljudi, znatno manje od brojke koju su očekivali organizatori.

Demonstranti su držali plakate na kojima je pisalo: "Dole sa zelenim dogovorom" i "Brisel može jesti crve, mi više volimo šnicle s krompirom". Peticija je predana uredima EU-a u glavnom gradu Poljske.

Demonstracije su pozvale podružnice sindikata Solidarnost, među kojima i podružnica malih poljoprivrednika.

Vodeći političari opozicione nacionalno-konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) pridružili su se demonstracijama, uključujući bivšeg premijera Mateusza Morawieckog i čelnika stranke Jaroslawa Kaczynskog.

"Dole sa zelenim dogovorom također je naše rješenje", rekao je Kaczyński.

Optužio je Brisel da pokušava osujetiti razvoj Poljske dok pokušava sustići svoje zapadne susjede.

Javni servis TVP prikazao je arhivski film iz 2021. godine, kada je PiS bio na vlasti. Kaczynski je prikazan kako hvali Green Deal kao "dobar plan" koji bi mogao koristiti zemljama poput Poljske.

Zeleni dogovor EU ima za cilj učiniti blok dekarboniziranim do 2050. kroz reforme u proizvodnji energije, saobraćaju, industriji i poljoprivredi.