Nova strategija
0

Hamas se konsultuje sa ostalim palestinskim frakcijama, tvrde da su se pregovori vratili na početak

F. H.
Yahya Sinwar, vođa Hamasa (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Yahya Sinwar, vođa Hamasa (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Palestinska grupa Hamas saopćila je u petak da su se napori da se dogovori prekid vatre za Pojas Gaze vratili na početak nakon što je Izrael učinkovito odbacio prijedlog međunarodnih posrednika.

Hamas je u saopćenju rekao da će održati konsultacije s palestinskim frakcijama kako bi preispitao svoju strategiju pregovora o prekidu sedmomjesečnog rata.

Ujedinjene nacije upozorili su nekoliko sati ranije da bi pomoć Gazi mogla stati za nekoliko dana nakon što je Izrael ove sedmice preuzeo kontrolu nad prijelazom Rafah između Gaze i Egipta, vitalnom rutom za opskrbu razorene palestinske enklave.

Unatoč žestokom pritisku SAD-a, Izrael je rekao da će nastaviti s napadom na grad Rafah na jugu Gaze, gdje je više od milion raseljenih osoba potražilo utočište, a izraelske snage kažu da se skrivaju pripadnici Hamasa.

Izraelski tenkovi zauzeli su glavnu cestu koja dijeli istočni i zapadni dio Rafe u petak, učinkovito okruživši istočni dio grada u napadu koji je natjerao Washington da blokira dio vojne pomoći svom savezniku.

Hamas je saopćio da se početkom sedmice složio s prijedlogom koji su podnijeli katarski i egipatski posrednici, a koji je prethodno prihvatio Izrael. Izrael je rekao da prijedlog Hamasa sadrži elemente koje ne može prihvatiti.

"Izraelsko odbijanje prijedloga posrednika putem amandmana koje je napravio vratilo je stvari na početak. U svjetlu Netanyahuovog ponašanja i odbijanja dokumenta posrednika te napada na Rafah i okupacije prijelaza, vodstvo pokreta će održati konsultacije s bratskim vođama palestinskih frakcija kako bi razmotrili našu pregovaračku strategiju", poručili su iz Hamasa.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby naziva odlazak izraelskih i Hamasovih pregovaračkih timova s pregovora u Kairu bez dogovora "dubokim žaljenjem".

"Vidjeli smo komentare koje su dužnosnici obje strane dali govoreći o slijepoj ulici u kojoj se trenutno nalaze. Ali naporno radimo na pokušaju da obje strane budu uključene u nastavak rasprave - makar i virtualno - i da nastavimo raditi na samom tekstu. I dalje vjerujemo da je dogovor bio moguć... Preostale praznine mogu se premostiti, ali to će zahtijevati vodstvo, malo moralne hrabrosti i zahtijevat će stalnu sposobnost kompromisa i pregovaranja u dobroj vjeri. Ne odustajemo od toga", kazao je Kirby.