Magična aurora
545

Rijedak fenomen na nebu iznad Bosne i Hercegovine: Polarna svjetlost priredila čarobnu igru boja

V. K.
Polarna svjetlost u Zavidovićima (Foto: BHMeteo.ba)
Uslijed jake solarne oluje koja je prouzrokovala jaku erupciju iz sunčevih pjega, polarna svjetlost se danas mogla vidjeti i na području Balkana.

Iako je polarna svjetlost odnosno aurora borealis fenomen koji se veže za sjever Evrope, večeras je obasjala nebo i iznad Bosne i Hercegovine.

Građani su zabilježili polarnu svjetlost u Zavidovićima, Doboju kao i brojnim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Polarna svjetlost je fenomen koji se formira u visokim slojevima Zemljine atmosfere u nekoliko oblika. Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se ona pojavljuje rjeđe.

Snažne solarne oluje kakvim se svjedoči danas mogu poremetiti i radio komunikacije na Zemlji, oštetiti satelite pa čak pokvariti i sisteme napajanja.

Kada je riječ o boji, ukoliko se promatra iz područja koja su bliže polovima Zemlje, polarna svjetlost je uglavnom žute i zelene boje. Na manjim geografskim širinama polarna svjetlost je češće crvene boje, što je slučaj i u Bosni i Hercegovini.

Sličan fenomen kao i večeras zabilježen je i u novembru 2023. godine kada su građani Bosne i Hercegovine također mogli vidjeti ovaj fenomen.