Neprijateljsko okruženje
12

Porast islamofobije u Velikoj Britaniji: Država s najvećim brojem slučajeva protiv muslimana

L. S.
Prijetnja islamofobije u Velikoj Britaniji je u porastu već neko vrijeme, dostignuvši svoj vrhunac u vrijeme bliskoistočne krize.

U Velikoj Britaniji je primjećen znatan porast zločina iz mržnje, posebno s pozadinom sukoba i krize na Bliskom istoku.

Zara Mohammed, generalna sekretarka Muslimanskog vijeća Britanije (MCB), organizacije koja radi na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou, istakla je da situacija na Bliskom istoku utječe na muslimane u Velikoj Britaniji.

"Tokom već jednomjesečnog napada na pojas Gaze, vidjeli smo porast zločina iz mržnje kod kuće, sa porastom islamofobičnih krivičnih djela od 140 posto samo u Londonu", rekao je.

U oktobru je čak i gradonačelnik Londona Sadiq Khan održao okrugli stol sa liderima jevrejske i muslimanske zajednice u Velikoj Britaniji.

"Sukob ima direktan utjecaj na London i Londonce, uz sve veći broj slučajeva odvratne islamofobije i antisemitizma u glavnom gradu", nagasio je on.

Lokalni mediji izvještavaju o nizu slučajeva protiv muslimana u Velikoj Britaniji.

Jedan od najistaknutijih slučajeva na sjeveru Ujedinjenog Kraljevstva uključivao je lokalnu policiju koja je pokrenula istragu zločina iz mržnje nakon što je svinjska glava ostavljena ispred džamije u okrugu Lancashire. Iz predostrožnosti, vlasti su pojačale policijske patrole. Lokal je to opisao kao "jasnu namjeru da se počini uznemiravanje i zastrašivanje".

Zapažanja je podržalo i Muslimansko vijeće Britanije koje ima saznanja o detaljnim raširenim slučajevima.

"Također smo vidjeli islamofobične napade širom Velike Britanije, uključujući pokušaj paljenja džamije u Oksfordu u kojem je počinitelj bacio kanister s benzinom na džamiju na kojoj je bilo ispisano 'IDF', muškarac koji je napao muslimanku betonskom pločom usred bijela dana i alkoholom koji se polivaju muslimanski vjernici koji se mole na protestu", kaže Mohammed.

Navodno je jedan muškarac priveden zbog navodnih 10 slučajeva islamofobičnih grafita na autobuskim stanicama u dijelu Londona.

Tell Mama, britanska dobrotvorna organizacija, podijelila je vijest o slučaju koji je uključivao postavljanje vatrometa u poštanski sandučić muslimanske porodice. Vjeruje se da se incident dogodio zbog palestinske zastave ispred njihove kuće. Organizacija je saopštila da je osoba zaplijenila vatromet i uklonila ga iz poštanskog sandučića. Kasnije im je potrebna hospitalizacija zbog opekotina na rukama.

Od 7. oktobra do 7. novembra, organizacija je zabilježila ukupno 701 antimuslimanski slučaj. Stoga je Mohammed podsjetila da je MCB spreman da podrži džamijske zajednice koje se potencijalno suočavaju sa izazovnim sigurnosnim situacijama, ohrabrujući sve koji su podložni zločinima iz mržnje protiv muslimana da ih prijave policiji.