Žele izbjeći ograničenja
56

Njemački mediji tvrde da bi Rusija mogla prodati plinovod operateru sa sjedištem u EU

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Rusija bi mogla zaobići ograničenja pristupa i kapaciteta za Sjeverni tok 2 postavljena ažuriranom Direktivom Evropske unije (EU) o plinu ako proda cjevovod operateru sa sjedištem u EU, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung, pozivajući se na zvaničnike.

Ruska podružnica Gazproma, švicarski Nord Stream 2 AG, uključen u izgradnju cjevovoda Sjeverni tok 2, izgubio je ranije ove sedmice sudsku bitku zbog ekskluzivnog pristupa infrastrukturi.

Kompanija je tražila izuzeće od odredbi Direktive EU o gasu koja zabranjuje jednoj kompaniji isključivu upotrebu cjevovoda. Prema presudi Višeg regionalnog suda u Dusseldorfu u srijedu, Gazprom bi mogao biti prisiljen koristiti samo 50% kapaciteta plinovoda i omogućiti nezavisnom dobavljaču da koristi ostatak radi usklađivanja sa zakonima EU.

Međutim, prema ažuriranim pravilima direktive, gasovod koji ulazi u zemlje EU mora ili djelomično eksploatirati alternativni dobavljač, ili dio koji se nalazi na teritoriji bloka mora pripadati trećoj kompaniji. Prema Frankfurter Allgemeine Zeitungu, zvaničnici EU mogli bi ponuditi Gazpromu priliku da to učini.

"Prema zvaničnicima Evropske komisije koji su uključeni u ovo pitanje, Sjeverni tok 2 ne ispunjava zahtjeve EU. Kažu da se ne može zaobići prodaja gasovoda", navode novine. Međutim, dalje se kaže da nijedna od prepreka koje bi Evropska komisija mogla postaviti prije pokretanja plinovoda ne može spriječiti isporuku plina u Europu u budućnosti.

"Komisija ne može direktno spriječiti ovjeru... Potpuno je opravdano da će Sjeverni tok 2 dovoditi plin u cjevovod prije nego što mrežna agencija za gas odobri ovjeru.

Čak i ako je Federalno ministarstvo ekonomije odbilo dopustiti operaterima da to učine, mogli bi poduzeti pravne mjere protiv toga i nastaviti s isporukom. U najgorem slučaju, riskiraju novčane kazne, a posljednja mogućnost koja im preostaje je da u nekom trenutku prodaju naftovod drugom ovlaštenom operateru", navode novine.

Međutim, ruski stručnjaci vjeruju da je prodaja plinovoda malo vjerojatna.

"Direktiva o gasu pretpostavlja da proizvodnja i transport plina ne mogu biti u istim rukama. Stoga EU nudi: ne diramo vaš plin, nego dopustite da nam Gazprom proda sam plinovod kako bi se ispunila ova direktiva... Ovo je fantastičan san Zapada, izgrađen na potpuno netačnoj ideji da ako podijelite određeni plin tehnološki proces, on će postati konkurentniji i efikasniji", rekao je za radio Sputnjik Dmitrij Žuravlev, profesor na Finansijskom univerzitetu pri Vladi Ruske Federacije.

"Konkurencija je kada se dvije kompanije bore za jednog kupca, a ne kada odvajaju jedan dio proizvodnje od drugog. Dva povezana proizvodna programa se ne takmiče, već se nadopunjuju. Ideja o konkurenciji, na kojoj su izgrađene sve ove gasne direktive, ovdje ne funkcionira", rekao je Zhuravlev.

Sjeverni tok 2 je plinovod dug 1.200 kilometara, koji prolazi između Rusije i Njemačke duž dna Baltičkog mora. Izgrađen je za isporuku prirodnog plina iz ruskih sibirskih plinskih polja u Evropu, s planiranim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara godišnje.