Intervju za Klix.ba
38

Darko Rundek o saradnji s Lee Delong i Narodnim pozorištem Sarajevo: Pristao sam bez oklijevanja

L. R.
Darko Rundek (Foto: Velija Hasanbegović)
Darko Rundek (Foto: Velija Hasanbegović)
U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će premijerno biti izvedena dramska predstava "Ro i Juju" američko-francuske rediteljice i glumice Lee Delong, a jedan od saradnika na predstavi bio je i regionalni muzičar Darko Rundek. S tim u vezi, Rundek je u razgovoru za Klix.ba otkrio kako je došlo do saradnje, koja su mu očekivanja, ali i kakvu vezu ima sa Sarajevom.

Riječ je o dekonstrukciji Shakespeareove tragedije "Romeo i Julija" u stilu pozorišnog klauna, a Lee Delong je ranije na konferenciji za medije izjavila da je ovom predstavom htjela izmanipulisati djelom koje se smatra gotovo savršenim.

Rundek je na predstavi radio kao kompozitor i tekstopisac pjesama, a muziku i zvučnu podlogu potpisuje Lee Delong. Oni su zajedno radili više puta, a posebno je zanimljiva činjenica da je jedna od saradnjih bila i u Sarajevu. Inače, Delong je od 1993. boravila nekoliko godina u glavnom gradu BiH, gdje je predavala na Akademiji scenskih umjetnosti.

"Sa Lee Delong se poznajem još od kraja osamdesetih, kada smo surađivali na predstavi 'Snježna kraljica', kao članovi internacionalne kazališne grupe Espeho na Yu Festu, koja je bila u režiji Sande Hržić. Sanda se sa Lee, kao i većinom ostalih suradnika na toj predstavi povezala na školi Lecoq u Parizu, gdje je grupa i osnovana. Sa Lee sam još radio na predstavama 'Frida's Flight' u Parizu i 'Macbeth' u Sarajevu sredinom devedesetih i pritom smo 'zapekli' prijateljstvo. Obradovao me poziv da napišem tri songa za predstavu 'Ro i Juju' i pristao sam bez oklijevanja", objasnio je.

U naslovnim ulogama "Ro i Juju" sarajevska publika će imati priliku gledati Dinu Bajrovića i Aidu Bukvu, a ostatak glumačke ekipe čine: Alen Konjicija, Mona Muratović, Faruk Hajdarević, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Mediha Musliović, Merjem Šiljak i muzičari Dario Kos te Vedran Vujica. Budući da je riječ o mladoj glumačkoj, koju je Rundek nedavno imao prilku upoznati ih na probama, otkrio nam je svoja očekivanja.

"Prošlo je skoro mjesec dana od moje posjete Sarajevu i probama, a činilo mi se da je predstava skoro gotova, tako da mora da je u međuvremenu dorađena do mnoštva detalja i da će biti jedna od onih predstava koje se gledaju više puta. Sakupila se sjajna glumačka ekipa i nisam vidio slabog mjesta u njoj. Radni elan je bio odličan i svi su uživali u radu i pronalascima koje on nosi", rekao je.

Osim poslovnih veza i nastupa, Darka Rundeka za glavni grad BiH vežu i brojne uspomene, a ove godine će zajedno sa svojim bendom Ekipa održati i koncerte u BiH. Kaže kako su mu se u Sarajevu dogodila mnoga prijateljstva.

"Najviše volim šetati centrom, promatrati. Uspomene iskaču iza svakog ćoška. Mnogo se priča, susreta i prijateljstava zbilo u ovom gradu. U Sarajevo i Visoko ovog ljeta dolazim sa kompletnom ekipom. Većina ostalih ljetnih koncerata je u manjim sastavima - duo, trio, kvartet i to me veseli kao novo iskustvo. Nadam se da ću najesen doći do vas i sa jednim od tih drukčijih i intimnijih programa", otkrio nam je.

Osim Rundeka, na predstavi je radila i Sanja Džeba, koja je osmislila kostimska i scenografska rješenja, a dizajn maske potpisuje Joanna Bassi.

Podsjećamo, prvo reprizno izvođenje predstave "Ro i Juju" je u utorak, 28. maja sa početkom u 19:30 sati, a sarajevska publika isti naslov moći će pogledati i 14. juna. Ulaznice se mogu rezervisati na zvaničnoj web stranici Narodnog pozorišta Sarajevo na linku.