Projekat u izradi
54

Šest zemalja NATO-a planira "zid dronova" kako bi se zaštitile od potencijalne ruske agresije

S. M.
Šest zemalja NATO-a složilo se da izgradi "zid dronova" duž svojih granica. Norveška, Poljska i Finska radit će s tri baltičke države, Estonijom, Latvijom i Litvanijom, na sprječavanju ruske agresije, uključujući onemogućavanje prelaska migranata iz Rusije.

"Ovo je potpuno nova stvar. Granica dronom od Norveške do Poljske", rekla je Agne Bilotaite, litvanska ministrica unutrašnjih poslova, za Baltic News Service.

Naglasila je da će to omogućiti da se zaštite od provokacija neprijateljskih zemalja.

Zemlje EU na granici s Rusijom postale su sve nervoznije zbog toga što će ohrabreni Vladimir Putin okrenuti pogled ka zapadnim susjedima Rusije ako uspije u svom ratu u Ukrajini.

U iščekivanju, Poljska je potrošila milijarde na poboljšanje granične odbrane s Bjelorusijom, Estonija je izgradila mrežu pograničnih vojnih bunkera, a Finska, koja dijeli dugu granicu s Rusijom, pridružila se NATO-u.

Prošle godine Finska je bila prisiljena zatvoriti granične prijelaze s Rusijom nakon što je Kremlj usmjerio migrante iz Azije i poslao ih preko granice na biciklima. Finski zvaničnici rekli su da Moskva usmjeraca migraciju kako bi destabilizovala Evropu.

Bilotaite je rekla da se detalji o "zidu dronova" još razrađuju i da je sporazum, potpisan tokom vikenda, dio šireg pristupa suprotstavljanju prijetnji iz Rusije.