Amerika protiv
99

Stoltenberg uputio apel Zapadu: Hoće li NATO promijeniti pravila za Ukrajinu?

I. Sa.
Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg se pridružio sve češćim pozivima članica saveza da dopuste Kijevu da oružjem koje dobiva od Zapada može gađati i vojne ciljeve unutar teritorije Rusije.

Njemački zastupnik Anton Hofreiter ponovio je to mišljenje sljedećeg dana u intervjuu za Spiegel.

Američki zvaničnici su više puta govorili da ne podržavaju niti ohrabruju napade Kijeva američkim oružjem u Rusiji.

Čini se da se atmosfera mijenja uslijed argumenata da je zabrana Washingtona značila da Ukrajina nije bila u stanju da napadne ruske snage dok su se gomilale prije nego što su prešle granicu u oblast Harkov u obnovljenoj ruskoj ofanzivi koja je počela ranije u maju.

"Došlo je vrijeme da saveznici razmotre da li bi trebali ukinuti neka od ograničenja koja su postavili na upotrebu oružja koje su donirali Ukrajini", rekao je Stoltenberg te dodao:

"Posebno sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava da se brane."

Stoltenberg je rekao da je svjestan moguće šanse za eskalaciju i naglasio da je cilj "spriječiti da ovaj rat postane punopravan između Rusije i NATO-a u Evropi".

Po tom osnovu, Stoltenberg je ponovio ranije izjave da nema "namjere slanja kopnenih trupa NATO-a u Ukrajinu".

O ideji slanja trupa NATO-a u Ukrajinu se žestoko raspravlja otkako je francuski predsjednik Emmanuel Macron u februaru rekao da ne bi "isključio" mogućnost raspoređivanja zapadnih trupa tamo.