Brojne opasnosti
67

Ruska vojska zaplijenila prvog estonskog robota u Ukrajini, mogli bi prekopirati tehnologiju

S. M.
Dvije godine nakon što je istraživački centar ruske odbrambene industrije objavio novčanu nagradu za zapljenu bespilotnog kopnenog vozila estonske proizvodnje koje je radilo u Ukrajini, ruske snage su izgleda zaplijenile jednog od robota, prema analitičarima i fotografijama objavljenim na društvenim mrežama.

Ranije ovog mjeseca, ruski Telegram kanali objavili su slike za koje su tvrdili da pokazuju teško oštećeni model vozila THeMIS, koji je napravio Milrem Robotics iz Estonije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Gasnogovornik Milrema je odbio da komentariše slučaj, rekavši samo da je kompanija upoznata sa fotografijama, piše Defance News.

Federico Borsari, saradnik istraživačkog centra Centra za analizu evropske politike sa sjedištem u Washingtonu, rekao je za Defence News da vozilo na slici "veoma liči" na model THeMIS.

"Također je vidljiv dio odštampane ukrajinske zastave u gornjem desnom prednjem uglu, što potvrđuje da je to jedan od sistema koji je dostavljen Kijevu", rekao je Borsari.

Moskovski Centar za analizu strategija i tehnologija (CAST) rekao je 2022. da će svako vojno osoblje sposobno da uhvati THeMIS robota dobiti milion rubalja, ili otprilike 11.000 dolara.

U februaru ove godine nagrada je povećana na dva miliona rubalja, odnosno skoro 22.000 dolara, navodi se u izjavi direktora centra Ruslana Puhova ruskim medijima.

Što se tiče implikacija da se Moskva dočepa vozila, Borsari kaže da tehnologija nije posebno osjetljiva. Ipak, postoje određeni rizici, dodao je.

"Pristup zapadnoj tehnologiji svakako može biti koristan jer Rusiji nudi alternativne ideje ili koncepte o inženjeringu i dizajnu, i što je najvažnije pristup tipu senzora i tehnologijama za šifrovanje komunikacija koje sistem koristi", rekao je Borsari.

Iako većina proizvođača ima mehanizme za sprečavanje krađe tehnologije, preuzimanje bilo koje sofisticirane komponente moglo bi omogućiti Rusiji da pokuša da razvije "prilagođene protivmjere ili jednostavno poboljša svoje vlastite sisteme", dodao je.

Analitičar je napomenuo da u slučaju da se u sistemima vozila nalaze šifrirani podaci ili pohranjene informacije, to može predstavljati neposrednu prijetnju ukrajinskim operaterima potencijalnim otkrivanjem njihove lokacije.

"Veliki, neposredni rizik mogao bi predstavljati da Rusija pokuša da iskoristi informacije o šifriranju ili druge pohranjene podatke, pod uvjetom da ih ima, da probije ukrajinsku sigurnu komunikaciju ili prati ukrajinske operatere i uđe u njihovu lokaciju", rekao je Borsari.

Od februara, Milrem je Ukrajini isporučio 15 bespilotnih vozila THeMIS, navodi se u saopćenju kompanije od 11. januara. Rukovodioci kompanije rekli su da su roboti popularni za misije deminiranja i transporta tereta u zahvaćenoj zemlji.

Kompanija je 23. maja objavila da petostruko povećava svoj proizvodni kapacitet dodavanjem novog pogona pored sjedišta kompanije u Talinu. Očekuje se da će novi prostor izbaciti 500 THeMIS jedinica godišnje, rekli su zvaničnici.

Pojačanje dolazi jer su vlade koje su ranije kupovale relativno male brojeve za testiranje sada gladne za još, navodi kompanija.

"Mnogi krajnji korisnici, zadovoljni rezultatima testiranja robotskih vozila, pripremaju se za pokretanje nabavki velikih količina", rekao je izvršni direktor Kuldar Vaarsi.

"Otvaranjem našeg novog objekta spremniji smo odgovoriti na ove pozive", rekao je.