U Predsjedništvu BiH
160

Propao pokušaj vlasti u RS-u da smijene Zlatka Lagumdžiju s funkcije bh. ambasadora u UN-u

B. R.
Zlatko Lagumdžija, bh. ambasador u UN-u (Foto: I. L./Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija, bh. ambasador u UN-u (Foto: I. L./Klix.ba)
Nije uspio pokušaj vlasti u Republici Srpskoj da Zlatko Lagumdžija bude smijenjen s pozicije ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama.

Članica Predsjedništva Željka Cvijanović (SNSD) je danas glasala za njegovu smjenu dok su predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović (SDP) i član Predsjedništva Željko Komšić (DF) bili protiv, objavila je Srna.

Cvijanović je tražila Lagumdžijinu smjenu nakon što je prošle sedmice u UN-u usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici kojom obilježavanje godišnjice ovog genocida postaje međunarodnog karaktera.

Vlasti u RS-u i Srbiji su lobirale protiv usvajanja ove rezolucije, a Cvijanović je prošli mjesec pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine podnijela krivičnu prijavu protiv Lagumdžije, smatrajući da je zloupotrijebio položaj i izvršio napad na ustavni poredak.

Sa predloženog dnevnog reda je skinuta tačka kojom se tražilo razrješenje Bojana Vujića s pozicije stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine u UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama. Vlasti u RS-u skidanje ove tačke s dnevnog reda tumače kao onemogućavanje Cvijanović da iskoristi mehanizam vitalnog nacionalnog interesa u slučaju da su Bećirović i Komšić glasali za njegovu smjenu.

Podsjećamo, Vujić je u novembru prošle godine UN-u dostavio dokument naslovljen "Informacija: Trenutna situacija u Bosni i Hercegovini", a koji je pripremilo Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS-a. U martu ove godine je pred Savjetom za ljudska prava UN-a izjavio da je Bosna i Hercegovina najopasniji izvor terorizma u Evropi.