Pritisak na Budimpeštu
20

Međunarodni skandal: Ukrajinci optužuju Mađarsku za izolaciju ukrajinskih zarobljenika

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kijev je optužio Mađarsku da je onemogućila pristup 11 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje je Rusija predala toj zemlji Evropske unije, poručivši da i dalje održavaju veze s Kremljem tokom invazije na Ukrajinu.

Ruska pravoslavna crkva je ranije ovog mjeseca saopćila da je grupa ukrajinskih ratnih zarobljenika iz Zakarpatske oblasti, u kojoj živi mađarska etnička manjina, prebačena u Budimpeštu.

Oko 100.000 etničkih Mađara živi u Zakarpatskoj oblasti na zapadu Ukrajine. Danas je Kijev izjavio da ukrajinski zvaničnici nisu uspjeli dobiti pristup vraćenim zatočenicima.

"Tokom proteklih nekoliko dana, sve pokušaje ukrajinskih diplomata da uspostave direktan kontakt s ukrajinskim građanima nisu bile uspješne", izjavio je portparol Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko u saopćenju na društvenim mrežama, prenosi The Moscow Times.

Dodao je da su oni zapravo držani izolirani i da komuniciraju s rođacima u prisustvu trećih strana i uskraćen im je kontakt s ukrajinskom ambasadom.

Optužio je Mađarsku da "ignoriše" pokušaje Kijeva da uspostavi dijalog. Nikolenko je ranije izjavio da Kijev nije bio obaviješten o pregovorima između Mađarske i Rusije.

Gergely Gulyas, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, izjavio je da je Budimpešta obavijestila ukrajinske vlasti o transferu nakon što se 11 vojnika smjestilo u Mađarskoj.

"Oni se ne smatraju ratnim zarobljenicima u pravnom smislu jer su pušteni iz zatočeništva u Rusiji, nakon čega ih je Pravoslavna crkva u saradnji s (mađarskom) Malteškom humanitarnom službom prebacila u Mađarsku", rekao je Gulyas na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Dodao je da se to poklapa s međunarodnim pravom i praksom.

"Razumije se, bila je to posebna situacija jer su došli ovdje svojom slobodnom voljom", dodao je.

Istakao je da oni također mogu slobodno napustiti zemlju kad god to žele jer ih mi ne provjeravamo niti pratimo. Rekao je da su oni među grupom koji nemaju mađarsko državljanstvo dobili status izbjeglice.

Zbog dugotrajnog spora s Kijevom oko prava manjina u Zakarpatskoj regiji, Budimpešta je također obećala otežati napore Kijeva u pristupanju EU i NATO-u.