Žestoke borbe na sjeveru
6

Zapadna municija usporila Ruse kod Harkova, ukrajinski artiljerci neumorni "Pucamo dan i noć"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Brzo rusko napredovanje na sjeveru regije Harkov zaustavili su artiljerci koji su dobili zapadnu municiju. Vojnici ukrajinske 92. samostalne jurišne brigade, koje citira Independent kažu da su danonoćno pucali neprekidno.

"Trajalo je 24/7. Njihovo pješaštvo nastavlja napredovati, mi nastavljamo odbijati njihove napade. Barem pokušavamo. Kad god bude moguće, mi ćemo ih srušiti”, rekao je jedan od artiljeraca, prenosi Independent.

Jedan od komandanata, Vitalij, opisao je aktivnost artiljerijske jedinice

"Pratimo ih cijelim putem dok idu cestom pet kilometara od Šebekina."

Šebekino je grad u ruskoj oblasti Belgorod blizu granice s Ukrajinom, oko 12 kilometara od ukrajinskog Vovčanska.

"Vidimo ih kako idu prema položajima. Dok se kreću, mi ih naravno pokušavamo pogoditi, nanijeti im maksimalne gubitke", dodao je Vitalij.

Uvjeren je da jedinici neće nedostajati municije

"Nastavit ćemo dobivati ​​municiju jer se suočavamo s velikom i opasnom neprijateljskom grupom", smatra Vitalij.

Prema njegovim riječima, sada se mora pokazati da su njegovi ljudi sposobni zaustaviti veliki neprijateljski napad na Harkov i regiju Harkova u tako ekstremnoj situaciji.

"Nakon toga neprijatelj neće dopustiti razmišljanje o napadu na Kijev, Černigov ili Sumi", dodaje on, dok oficiri pregledavaju snimke bespilotnih letjelica na kojima se vidi dim koji se diže iznad Vovčanska i rade kalkulacije za ciljanje haubicama. Dvojica se brinu da američka samohodna haubica M109 bude dobro kamuflirana granama drveća.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odlikovao je sredinom maja nekoliko vojnika iz ove postrojbe za dosadašnje borbene uspjehe. U intervjuu za Reuters u ponedjeljak , rekao je da se situacija sjeverno od Harkova poboljšala.

"Danas je situacija pod kontrolom. Bilo je mnogo teže prije tjedan dana", rekao je Zelenski.