Upozorio Moskvu
29

Komandant švedske vojske: Putin želi preuzeti ostrvo Gotland da bi kontrolisao Baltičko more

S. M.
Vrhovni komandant švedskih oružanih snaga u intervjuu njemačkoj medijskoj mreži RND rekao je da ruski lider Vladimir Putin traži dominaciju nad Baltičkim morem.

Dan ranije Rusija je otkrila svoje planove za jednostranu promjenu pomorske granice sa Litvanijom i Finskom u Baltičkom moru. Moskva namjerava prisvojiti unutrašnje morske vode u istočnom dijelu Finskog zaljeva i u blizini gradova Baltijsk i Zelenogradsk u Kalinjingradskoj oblasti, prema uredbi koju je pripremilo Ministarstvo odbrane Rusije.

"Uvjeren sam da Putin čak ima oba oka na Gotlandu. Putinov cilj je da preuzme kontrolu nad Baltičkim morem. Ko kontroliše Gotland, kontroliše Baltičko more", rekao je Byden.

Gotland, najveće ostrvo u Švedskoj, nalazi se oko 330 kilometara sjeverno od ruske eksklave Kalinjingrad , sjedišta ruske Baltičke flote, i strateški je važno za odbranu regije Baltičkog mora.

Ako Rusija preuzme kontrolu nad ostrvom, to bi moglo ugroziti zemlje NATO-a s mora, smatra Byden.

"Ovo bi značilo kraj mira i stabilnosti u nordijskim i baltičkim regijama. Baltičko more ne bi trebalo da se pretvori u Putinovo igralište gdje on zastrašuje članice NATO-a", kazao je.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu , Švedska je ojačala Gotland stalnim trupama i dodatnim snagama koje mogu biti raspoređene privremeno ako nivo rizika eskalira.

Švedska je službeno pristupila NATO- u 7. marta, skoro dvije godine nakon što je podnijela zahtjev za pridruživanje alijansi kao direktan odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu i ukidanje 200 godina formalne vojne neutralnosti.