Kompleksna istraga
27

Forenzička vještačenja FUP-a bi trebala rasvijetliti ubistvo žene i djece u Tuzli

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Na osnovu dosad prikupljenih dokaza, 39-godišnji Mujaga Čičkušić ubica je svoje supruge Amele i njihove dvoje djece, a forenzička vještačenja posebnog odjela Federalne uprave policije bi trebala rasvijetliti stravični događaj kakav se ne pamti u tuzlanskoj javnosti.

Sjekira je predmet kojim je počinjeno trostruko ubistvo u tuzlanskom naselju Stupine, pokazala je obdukcija tijela usmrćenih članova porodice Čičkušić.

Prema preliminarnim nalazima obdukcije, žena je imala veći broj povreda na vratu, glavi, licu i na drugim dijelovima tijela, nanesene i oštrim i tupim  dijelom sjekire, što je izazvalo njenu smrt.

Shodno zakonskim odredbama, detalji obdukcionog nalaza djece, starosti dvije i devet godina javnosti neće biti poznati, ali su iz Tužilaštva TK potvrdili bezobzirnost, okrutnost i podmuklost pri izvršenju ovog teškog krivičnog djela.

"Brojne istražne radnje su u toku, tokom uviđaja i nekim drugim istražnim radnjama prikupljeni su brojni materijalni dokazi. Oni će biti predmet vještačenja u narednom periodu", kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

U ovom kompleksnom predmetu posebno važnim se ističu biološka vještačenja i DNK analiza kojima će se utvrditi okolnosti trostrukog ubistva.

"Nakon što im ovo tužilaštvo dostavi sve dokazne materijale koji su prikupljeni tokom samog uviđaja, oni će biti obrađeni u Centru za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije", naveo je Arnautović.

S obzirom na okrutnost, podmukao način i bezobzirnost pri izvršenju teških krivičnih djela, iz Tužilaštva TK su istaknuli da u narednom periodu neće i ne smiju objavljivati bilo kakve dokazne materijale niti informacije koje se odnose na sam način izvršenja.

"Prema dosad prikupljenim dokaznim materijalima sve upućuje na to ko je počinilac ovog krivičnog djela. Međutim, tužilaštvo mora sačekati relevantna vještačenja i istražne radnje koje će se obaviti, a kako bi mi mogli donijeti pouzdan zaključak. Javnost je već upućena i sve upućuje na to ko je izvršilac ovog krivičnog djela, a to je osoba koja je počinila samoubistvo", dodao je Arnautović.

Kako je Klix.ba ranije nezvanično saznao iz istrage, Čičkušić je nakon trostrukog ubistva ostao u stanu, a na jednom od zidova je ispisao poruku sa imenima njegovih prijatelja i rođaka koji su mu pomogli pri odlasku na rad u Njemačku. Ka toj državi se uputio prije šest mjeseci, a u Tuzlu je stigao tri dana prije svirepog ubistva te samoubistva.