Vuk na vratima
6

Britanski ministar odbrane: Ne bi trebalo biti mjesta za neutralnost zemalja koje štiti NATO-a

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar odbrane Velike Britanije Grant Shapps rekao je da neutralne zemlje koje nisu članice NATO-a, ali uživaju njegov "kišobran zaštite" trebaju se pridružiti ovom vojnom savezu.

On nije direktno spomenuo IRsku, Maltu, Austriju i Švicarsku koje su neutralne. Međutim, bio je jasan da će Britanija lobirati da se više zemalja pridruži ovom vojnom savezu.

"Zalagat ću se da NATO uvede sve one u organizaciju koji imaju koristi od kišobrana zaštite alijanse. Neke evropske zemlje efektivno imaju koristi od pokrivenosti NATO-a, uživaju u prednostima slobode i slobode, a ipak ne pristaju na kolektivno odvraćanje kontinenta", rekao je Shapps, ukazujući na prijetnju koju predstavlja Rusija.

"Ipak, kada je vuk na putu na stražnjim vratima evropske sigurnosti ne bi trebalo biti mjesta za neutralnost", dodao je.

Shappsovi komentari uslijedili su kada je pozvao postojeće članice NATO-a da povećaju izdatke za odbranu na 2,5 posto BDP-a. Trenutni cilj alijanse je da potroši najmanje dva posto BDP-a na odbranu, što ispunjava oko dvije trećine od 32 članice NATO-a.

Britanija je nedavno obećala da će dostići 2,5 posto do kraja decenije, a Shapps je obećao da će pokrenuti to pitanje na samitu povodom 75. godišnjice NATO-a u Washingtonu u julu.