SDA, DF i SBiH
197

Opozicija podnijela zahtjev za privremenu mjeru Ustavnom sudu FBiH, traže odlaganje odluke o izboru Vukoje

N. Ž.
Jasmina Biščević Tokić (Foto: I. L./Klix.ba)
Jasmina Biščević Tokić (Foto: I. L./Klix.ba)
Jasmina Biščević Tokić, zastupnica SDA u Parlamentu Federacije BiH, zatražila je u ime klubova stranka opozicije privremenu mjeru Ustavnog suda ovog entiteta, u vezi s odlukom o imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

U objavi na društvenoj mreži Facebook, Biščević Tokić je saopštila kako je zahtjev Ustavnom sudu Federacije BiH poslala u ime klubova SDA, DF i SBiH u Parlamentu FBiH.

Prema njenom zahtjevu, od Ustavnog suda FBiH se traži donošenje privremene mjere kojom bi se odložilo odlučivanje o izboru sudije iz ovog entiteta za Ustavni sud BiH, za kojeg je predložen Marin Vukoja.

Ustavni sud FBiH bi 27. maja trebao raspravljati o predmetu U-7/24, odnosno apelaciji Bišćević Tokić od 29. januara ove godine.

Zastupnica SDA je tada problematizirala vođenje 8. i 9. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Kako je navela, sjednice je vodio Mladen Bošković, uz odobrenje Mirjane Marinković-Lepić. Upravo ovo odobrenje je, prema apelaciji Biščević-Tokić, protivno Poslovniku Predstavničkog doma FBiH.

Podsjetimo, dan poslije objavljivanja odluke Ustavnog suda FBiH, odnosno 28. maja, Parlament ovog entiteta bi trebao glasati po pitanju izbora Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine.