Poginulo 118 mornara
77

Bivši admiral: Podmornica NATO-a je uzrokovala nesreću ruskog Kurska

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tragična nesreća ruske podmornice Kursk, koja se dogodila prije više od dva desetljeća, rezultat je sudara s podmornicom NATO-a u Barencovom moru, tvrdi bivši komandant Sjeverne flote Vjačeslav Popov.

Kursk je potonuo 12. augusta 2000. godine na dubinu od 100 metara, a poginulo je svih 118 članova posade. Bio je to uzrok prve velike međunarodne krize u mandatu ruskog predjednika Vladimira Putina. Zvanična istraga je nakon dvije godine ustanovila da je incident rezultat eksplozije torpeda, koja je dovela do detonacije municije na podmornici.

Međutim, u razgovoru za RIA Novosti, Popov je iznio teoriju o tome kako je došlo do incidenta. Prema njegovim riječima, NATO podmornica je prišla preblizu Kursku te je došlo do sudara u kojem je svojim pramcem oštetila torpedo cijev Kurska, nakon čega je uslijedila eksplozija. Odjeljak je potom poplavljen, a Kursk je završio na dnu mora.

"Podmornica koja se sudarila s Kurskom ga je slijedila, ali se nije pobrinula da sve bude sigurno u morskom okruženju. Prišla je preblizu ili je manevar Kurska doveo do gubitka kontaka", rekao je Popov.

Dodao je da zna ime podmornice koja je pripadala bloku predvođenom SAD-u i da je "90 posto siguran", no priznao je da nema dovoljno dostupnih dokaza kako bi iznio cijeli slučaj.

Popov je bio u službi do 2001. godine, a tvrdi da je NATO podmornica bila u regiji u kojoj se sudarila s Kurskom, a istakao je i su SOS signali poslani pomoću specijalne opreme koju ruski brodovi nisu imali. To također govori u prilog tome da je još jedna podmornica bila prisutna.

Viktor Kravčenko, bivši načelnik štaba ruske mornarice, složio se s teorijom Popova te je kazao je ova verzija nesreće Kurska bazirana na posrednim dokazima.

NATO-va flota, britanski Splendid i američke podmornice Toledo i Mamphis, navodno su bile u blizini mjesta odvijanja ruskih vojnih vježbi u Barencovom moru. Washington i London nisu ustupili dokumente u stanju svojih plovila nakon što je Moskva zatražila informacije.

Međutim, ruska vlada i dalje stoji iza zaključaka zvanične istrage smatrajući da su već saopćene okolnosti uzrok tragedije. Mnogi analitičari tvrde daa je taj period bio težak za rusko vojsku te da su kombinacija nedostatka sredstava, zastarjela sovjetska oprema i nizak moral mogli doprinjeti tragediji.

Putin je početkom svog prvog mandata oštro kritikovan zbog Kurska, posebno zbog gubitka života mladih ruskih mornara.

Popov je svoju teoriju saopćio u vrijeme zategnutih odnosa i zabrinutosti zbog NATO-ve prisutnosti blizu ruskih granica. U petak je zvaničnik Jens Stoltenberg predložio raspodjelu američkih nuklearnih bojevih glava oko Istočne Evrope kao odgovor na prijetnju koju predstavlja Moskva.

Kremlj je odgovorio da bi to značilo prekid dogovora iz 1997. godine prema kojem Rusija i NATO nisu rivali i koji garantuje da NATO neće posezati za nuklearnim oružjem.